SVM traži od Tadića da pomiluje napadače iz Temerina

31 jan 2012

Povod: činjenica da je beogradski Apelacioni sud prepolovio kazne osobama koje su osuđene za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona

Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) zatražilo je danas od predsednika Srbije Borisa Tadića da pomiluje Mađare koji su osuđeni jer su 2004. godine brutalno pretukli jednog čoveka u Temerinu i ocenilo da bi na taj način bilo potvrđeno da u domaćem pravosuđu nema “dvostrukih aršina”.

Predsedništvo SVM je u saopštenju za javnost objasnilo da je povod za ovakav zahtev činjenica da je beogradski Apelacioni sud prepolovio kazne osobama koje su osuđene za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona.

“Nakon te presude ne mogu više postojati ni izmišljeni razlozi, koji bi opravdali nastavak izvršenja izuzetno teških kazni izrečenih pre nekoliko godina protiv grupe mladih Mađara iz Temerina”, ocenjuje se u saopštenju.

Petorica napadača osuđeni su 2005. godine na ukupno 61 godinu zatvora, za pokušaj ubistva Zorana Petrovića u Temerinu.

Predsedništvo SVM je još ocenilo da su incidenti tokom Evropskog prvenstva u rukometu u Novom Sadu i u Beogradu pokazali štetnost blage kaznene politike prema huliganima, jer je viđeni vandalizam naneo nemerljivu štetu međunarodnom ugledu Srbije i procesu evropskih integracija zemlje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!