SVM samostalno na izbore, otvoren za koalicije na lokalu

13 jan 2016

Mađarska koalicija nemoguća, moguće koalicije na lokalu sa DSVM i DZVM

Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) odlučilo je da ta stranka na izbore izađe samostalno, ali je poručilo da je SVM otvoren za eventualne koalicije sa političkim partijama vojvođanskih Mađara na lokalnom nivou.

Predsedništvo SVM-a je u saopštenju za javnost navelo da će opštinske organizacije te stranke formulisati predloge za stupanje u koaliciju sa strankama Mađara u Vojvodini, a konačnu odluku o tome će donositi Predsedništvo i Savet SVM-a.

Predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara (DSVM) Bela Čorba uputio je početkom januara poziv na razgovore o formiranju uzborne koalicije SVM-u i Demokratskoj zajednici vojvođanskih Mađara (DZVM), na koje su se odazvali predstavnici DZVM-a.

SVM, DSVM i DZVM su na izborima 2008. godine nastupili zajednički, u Mađarskoj koaliciji.

Predsedništvo SVM-a je još navelo da je otvoreno za razgovore o poboljšanju položaja Mađara sa svim partijama te nacionalne manjine u Vojvodini, sem sa onima koje imaju ekstremistička opredeljenja.

U saopštenju piše da će predsednik SVM-a Ištvan Pastor u narednim danima pismeno obavestiti predsednike partija Mađara u Vojvodini o ovoj odluci Predsedništva stranke, i istovremeno će dati i predlog za susret, kako bi se olakšao rad mesnih organizacija, a ujedno “jačala vera u sopstvenu unutrašnju snagu zajednice Mađara u Vojvodini”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!