SVM pozdravio Predlog zakona o rehabilitaciji

29 okt 2011

Uz nadu da će Skupština Srbije usvojiti neizmenjen tekst zakona, SVM smatra da je nepromenjiva polazna osnova da se u postupku restitucije ne može primenjivati princip kolektivne krivice

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) ocenio je danas da je utvrđivanje Predloga zakona o rehabilitaciji na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije „ohrabrujuć korak“.

Kako se navodi u saopštenju SVM-a, za tu stranku je nepromenjiva polazna osnova da se u postupku restitucije ne može primenjivati princip kolektivne krivice, a budući Zakon o rehabilitaciji mora da ispuni tri ključna uslova.

„Zakon mora da obezbedi pravo svim osobama, koja tokom ili nakon Drugog svetskog rata nisu proglašena krivima za ratne zločine, kao i njihovim naslednicima, da bez ikakvih ograničenja učestvuju u procesu vraćanja oduzete imovine, bez obzira da li su bili pripadnici okupacionih snaga“, naveo je SVM.

Ta stranka smatra da je neophodno i stvoriti zakonski mehanizam da se vojvođanski Mađari, koji su po principu kolektivne odgovornosti proglašeni ratnim zločinicima, po sili zakona budu rehabilitovani.

„Sa treće strane, osobe čija je krivica u ratnom i posleratnom periodu utvrđena odlukama donetim na osnovu individulane odgovornosti, moraju imati pravo na pokretanje postupka rehabilitacije, tokom kojeg će teret dokazivanja snositi država“, saopštio je SVM.

SVM je izrazio očekivanje da će zakonski tekst na kraju skupštinske procedure biti usvojen u pomenutoj formi, koji je usaglašen između te stranke i Ministarstva pravde Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!