SVM obeležava dan sećanja na Trijanonski sporazum

03 Jun 2012

Biće posađene jabukove sadnice koje simbolišu zajedničku prošlost, zajedničke korene i zajedničku budućnost

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) sutra će obeležiti Dan nacionalnog zajedništva, koji je mađarski parlament ustanovio 2010. godine, u znak sećanja na dan potpisivanja za Mađarsku gubitničkog Trijanonskog sporazuma.

Taj sporazum je potpisan 4. juna 1920. godine između pobedničkih zemalja Antante i  Mađarske, koja je, kao strana-gubitnica u Prvom svetskom ratu, morala da se odrekne dve trećine teritorije.

“U zakonu piše da parlament smatra svojom obavezom da pripadnike nacije opomene da rade na učvršćivanju nacionalnog zajedništva i da se zauvek sećaju nacionalne tragedije prouzrokovane Trijanonskim mirovnim diktatom. Pritom da ne zaborave ni naše greške koje su pripadnici drugih nacija s razlogom osećali kao nepravdu”, podsetio je SVM.

Dodaje se da će u ponedeljak u 16.30 na lokacijama u Mađarskoj i u prekograničnim naseljima u kojima žive Mađari u istom trenutku zazvoniti zvona sećanja, koja simbolišu jedinstvo mađarske nacije, “koje prelazi preko granica”.

“S ciljem stvaranja tradicije biće posađene jabukove sadnice koje simbolišu zajedničku prošlost, zajedničke korene i zajedničku budućnost”, piše u saopštenju za javnost.

SVM će Dan nacionalnog zajedništva obeležiti u Crkvenom dvorištu u mestu Bački Vinogradi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!