SVM ne želi ulogu u Vladi Srbije

09 Jun 2012

Ištvan Pastor izjavio da SVM ne želi ulogu u vladi, ali želi da zadrži mesta u parlamentarnim odborima koje je i do sada imala

Lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da ta stranka ne želi da dobije ulogu u budućoj Vladi Srbije, ali želi da zadrži mesta u parlamentarnim odborima koje je i do sada imala.

„Postoji sporazum da očuvamo ona mesta u parlamentarnim odborima u kojima smo i do sada imali mesta, uključujući i funkciju predsednika Odbora za evropske integracije, kao i članstvo u delegaciji Parlamentarne skupštine Saveta Evrope“, rekao je Pastor za današnji Mađar so (Mayar Szo).

Potvrđujući dogovor sa liderom Demokratske stranke Borisom Tadićem o uzajamnom partnerstvu, Pastor je potvrdio da to savezništvo znači da će SVM biti deo parlamentarne većine koju će činiti stranke i savezi okupljeni oko DS-a, ali da SVM ne želi da preuzme ulogu u vladi.

Pastor je rekao da SVM na pokrajinskom nivou, pored učešća u skupštinskoj većini, želi da se prihvati i učešća u Vladi Vojvodine, jer je reč o velikoj koaliciji, u kojoj su stranke i sa većim brojem mandata nego što ih ima SVM.

„Verujem da mi imamo realne šanse da zadržimo Sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, odnosno da u svim ostalim svoje ljude postavimo na mesta zamenika sekretara i koji mogu da zastupaju naše interese. Verujem da će do kraja juna već biti formirana vlada“, rekao je Pastor.

Govoreći o partnerstvo SVM i DS na lokalnom nivou, Pastor je ocenio da je reč o „izuzetno složenim procesima, jer SVM u pojedinim mestima demokrate doživljava kao protivnike i obrnuto.

„U takvoj situaciji je prilično teško lokalne političare postaviti za isti sto. Međutim, to je za obe strane važno. Ako mi želimo da sprovedemo izbornu volju, onda nemamo mogućnost izbora i treba da sarađujemo sa onima sa kojima može da se uspostavi većina“, rekao je Pastor.

Dodao je da su pregovori započeli i da je princip da stranka koja ima više mandata daje gradonačelnika, a ona sa mnjim brojem predsednika skupštine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!