SVM, DSVM i SMJ otvoreni za međusobne lokalne koalicije

18 jan 2016

Nema saradnje sa levo-liberalnim i ekstremističkim strankama

Predsednici Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Demokratske stranke vojvođanskih Mađara (DSVM) i Stranke mađarskog jedinstva (SJM) dogovorili su se danas da mogu da sarađuju na predstojećim lokalnim izborima.

Stavovi mesnih organizacija tih stranaka o eventualnoj saradnji na lokalnom nivou biće prihvaćeni i uvaženi, navodi se u saopštenju za javnost nakon sastanka Ištvana Pastora, Bele Čorbe i Zoltana Smieška.

Dodaje se da će polazni osnov za eventualnu saradnju biti stavovi koje zastupa Evropska narodna partija, a ne levo-liberalni ili ekstremistički stavovi.

“Saradnja je moguća samo između onih partija Mađara u Vojvodini koje uvažavaju srednjoevropske posebnosti, istoriju i civilizaciju evropskog kontinenta, evropske projekte i koje uvažavaju nacionalni interes”, piše u saopštenju nakon sastanka.

Novinari su na izjave posle sastanka čekali sat i po vremena, nakon čega im je rukovodstvo SVM-a saopštilo da neće biti najavljenih izjava za novinare, već će medijima biti prosleđeno saopštenje za javnost.

Današnji sastanak inicirao je predsednik SVM-a Ištvan Pastor, koji je ranije saopštio da će ta stranka izaći samostalno na republičke i pokrajinske izbore, dok će na lokalnim izborima lokalni odbori stranke imati autonomiju da predlože eventualnu koalicionu saradnju, pre svega sa partijama vojvođanskih Mađara.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM), koji su ranije dogovorili predizbornu koaliciju na pokrajinskom nivou sa DSVM-om.

Predstavnici DZVM-a su razgovarali o mogućnostima saradnje i sa predstavnicima nevladine organizacije Mađarski pokret.

Mađarski pokret je nevladina organizacija koju su osnovali bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec i bivši potpredsednik SVM-a i republički poslanik Laslo Varga, nezadovoljni načinom na koji Ištvan Pastor vodi SVM.

Tamaš Korhec je najavio da će Mađarski pokret izaći na izbore, a da će način na koji će to uraditi u različitim sredinama, zavisiti od lokalnih inicijativa i raspoloženja građana.

Korhec je rekao da je inicijalni poziv za saradnju upućen i drugim manjim mađarskim strankama poput DSVM-a i dodao da je Mađarski pokret dobio poziv na razgovore i od Demokratske stranke, a razgovori će biti obavljeni i sa drugim lokalnim organizacijama i strankama koje nemaju nacionalni predznak.

On je naveo i da je mogući kandidat za mesto gradonačelnika u Subotici sadašnji gradonačelnik Jene Maglai, koji je jedan od osnivača Mađarskog pokreta, ali i visoki funkcioner SVM-a.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!