SVM: Budućnost Vojvodine je nezamisliva bez nas

06 mar 2015

Predsedništvo SVM je ovlastilo i obavezalo pregovaračku delegaciju stranke da u nastavku pregovora "ne odstupi od stečenih pozicija"

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) saopštio je danas, povodom razmirica u vladajućoj vojvođanskoj koaliciji, da je budućnost Vojvodine „nezamisliva“ bez te stranke.

U saopštenju se navodi da je SVM nezamenjiva i kao manjinska stranka koja zastupa interese Mađara u Vojvodini, i kao jedna od regionalnih stranaka sa najznačajnijom podrškom birača.

Zbog toga je Predsedništvo SVM ovlastilo i obavezalo pregovaračku delegaciju stranke da radi ostvarivanja interesa Mađara u Vojvodini, u nastavku pregovora „ne odstupi od stečenih pozicija“.

Dodaje se da se SVM na svim političkim nivoima zalaže za program zapošljavanja usklađen sa nacionalnim sastavom stanovništva i „odbacuje retoriku koja sugeriše da Mađarima pravo na ravnopravnost pri zapošljavanju pripada samo onda kada se radi, na primer, o prijemu na poslove portira“.

SVM je ocenio da se „nastali deficit poverenja“ može razrešiti jedino tako što će vladajuće stranke u Vojvodini iskoristiti dijalog za „stvaranje čiste situacije i da političkom partnerstvu vrate neophodan značaj koji je, očigledno, izgubljen u proteklom periodu“.

Pored SVM, Vladu Vojvodine čine Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine. U poslednje vreme LSV i SVM razmenile su više međusobnih optužbi, nakon čega su se lideri te koalicije dva puta sastali. Konačni dogovor o prevazilaženju nesporazuma nije postignut.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!