Svetska premijera filma o unuku komandanta Aušvica i Jevrejki koja ga je usvojila

29 mar 2018

Film Aleksandra Reljića o suočavanju sa demonima iz prošlosti i o praštanju

Dokumentarni film “Unuk” (Enkel) reditelja i scenariste Aleksandra Reljića, o unuku komandanta Aušvica Rudolfa Hesa, kojega je 2014. godine simbolično usvojila preživela logorašica Eva Mozes Kor, koja je preživela nacističke smrtonosne eksperimente doktora Jozefa Mengelea, imaće sutra svetsku premijeru na Martovskom festivalu u Beogradu.

Hans Rajner Hes, Hesov unuk, i Eva Mozes Kor su u Aušvicu potpisali zavet o zajedničkom nastupu u borbi protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije u današnjem svetu, navodi se u najavi filma.

“Kada je shvatio ulogu svog dede Rudolfa Franca Ferdinanda Hesa, komandanta logora smrti Aušvic, u Drugom svetskom ratu, Hans Rajner Hes (49) pobegao je od kuće i prekinuo odnose sa porodicom. Rajner je tada imao 15 godina, ali ga je potpuno slomilo saznanje da je deda obešen zbog ubistva dva i po miliona ljudi, najviše civila, žena, dece i staraca”, piše u sinopsisu filma.

Dodaje se da je Rajner Hes nakon što je u 39. godini preživeo težak srčani udar, odlučio da se konačno suoči sa mračnim nasleđem dede, porodice, kao i sa strahotama holokausta i da krene u borbu protiv negiranja tog najstrašnijeg zločina u istoriji.

“Čim je izašao u javnost, postao je najveći neprijatelj i izdajnik svog oca Hansa Jurgena i cele porodice. Njegov otac, tri tetke i stric, su kao deca, tokom Drugog svetskog rata, ‘normalno’ živeli u vili komandanta logora, na svega 100 metara od krematorijuma, u kojem su spaljivane žrtve njihovog oca i Rajnerovog dede. Dvorište vile delio je samo zid logora, u kojem je ubijeno preko milion ljudi. Sa druge strane zida, Eva Mozes Kor je imala deset godina kada je deportovana u Aušvic i zajedno sa sestrom bliznakinjom Mirjam, bila podvrgnuta nacističkim smrtonosnim laboratorijskim eksperimentima doktora Jozefa Mengelea”, navodi se u sinopsisu.

Dodaje se da svoj odnos sa Rajnerom Hesom, unukom Rudolfa Hesa, Eva Mozes Kor objašnjava rečima: “Činjenica da je on Hesov unuk, za mene predstavlja sjajnu osvetu! Hes ne može da uživa u svom unuku, ali ja mogu!”

Rudolf Hes je 16. aprila 1947. obešen u Aušvicu jer je u Aušvicu organizovao “industrijsko ubijanje” Jevreja u gasnim komorama i krematorijumima, u okviru nacističkog projekta „konačno rešenje“, a u proleće 1944, za 56 dana ubio je 425.000 ljudi, žena i dece sa područja tadašnje Mađarske.

“Rajner Hes, unuk masovnog ubice, zapravo je tragična ličnost koja se bori sa duhovima prošlosti, kako bi zaštitio sopstvenu decu i unuke od mračnog porodičnog nasleđa”, navodi se u najavi za film.

Autor filma Aleksandar Reljić rekao je agenciji Beta da veruje da je „Enkel“ izuzetno važna priča, koja u isto vreme govori o suočavanju sa stravičnim zločinima, ali i o praštanju, u pokušaju da se takvi zločini ne ponove u budućnosti.

Dodao je da je film posvećen sećanju na 10.000 Jevreja iz Bačke, koji su odvedeni i ubijeni u Aušvicu.

Film je snimljen u Poljskoj i Nemačkoj, u produkciji Radio-televizije Vojvodine i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Svetska premijera je sutra u 17 sati, u Veliokoj sali Doma omladine u Beogradu, u sklopu 65. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!