Svečane igre vojvođanskih Mađara počev od oktobra

25 Sep 2017

U organizaciji Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara počev od 1. oktobra publici će biti punuđeni bogati sadržaji

Ovogodišnje Svečane igre vojvođanskih Mađara biće održane u znaku spomen-godine u čast mađarskog i hrvatskog kralja Svetog Ladislava (Szent László) i mađarskog pesnika Janoša Aranja (Arany János). U organizaciji Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara počev od 1. oktobra publici će biti punuđeni bogati sadržaji – najavio je predsednik te organizacije Aron Šutuš.

U nedelju, 1. oktobra u Paliću kod Subotice serija programa će biti otvorena ekumenskom molitvom za blagoslov, a nakon toga će manifestaciju otvoriti Peter Siladji, zamenik državnog sekretara za nacionalnu politiku Mađarske i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

U programu će učestvovati umetnici Erika Krnač, Ervin Žoldoš, Peter Tot, plesni ansabl „Talentum“, kao i nagrađeni na prošlogodišnjem takmičenju za solo ples i članovi muzičke škole u Subotici. U okviru programa biće predstavljena i knjiga počasnog predsednika Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara Karolja Dudaša pod naslovom „Nismo živeli na bisernom ostrvu“ (Nem éltünk gyöngyszigeten).

Toga dana će u Paliću biti prikazane i izložbe fotografija o freskama sa motivima Svetog Ladislava, dela fotografa Zoltana Mošera, kao izložba o Janošu Aranju, koju je priredila umetnica Edit Nemeš Fekete.

U seriji programa Svečanih igara vojvođanskih Mađara u januaru će biti organizovana priredba povodom Dana mađarske kulture u Senti, a na proleće susret amaterskih pozorištava, kao i folklorni festivali „Durindo“ i „Đenđešbokreta“.

(Vajdasag ma)

Podelite ovu stranicu!