Svaki četvrti učenik izložen vršnjačkom nasilju

11 Jun 2012

I učenici i nastavnici uglavnom slabo znaju na koje načine se treba boriti protiv vršnjačkog nasilja u školama

U školama na teritoriji Vojvodine godišnje se zabeleži oko 4.900 slučajeva vršnjačkog, najčešće fizičkog nasilja, pokazalo je istraživanje koje je sprovela institucija Pokrajinskog ombudsmana.

„To znači da je pojavi vršnjačkog nasilja u proseku izloženo svako četvrto dete u Vojvodini”, navodi se u rezultatima istraživanja.

Ombudsman je početkom ove godine u 299 vojvođanskih osnovnih škola sproveo istraživanje o primeni Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

Prema propisima, svaka vaspitno-obrazovna ustanova u Srbiji dužna je da formira sopstveni tim za zaštitu dece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja.

Svih 299 škola, koje su bile obuhvaćene istraživanjem, tvrde da u njima postoje timovi za zaštitu od nasilja, ali je ombudsman zaključio da je rad tih tela nedovoljno efikasan, a učenici često ne znaju kome treba da se obrate.

”Stiče se utisak da ovi timovi postoje samo formalno i da ne daju očekivane rezultate, kako u odnosu na učenike, tako i u odnosu na postupanje zaposlenih kada se suoče sa pojavom nasilja nad decom u školi i izvan nje”, navodi se u zaključcima rezultata istraživanja.

Dodaje se da je i obučavanje i usavršavanje zaposlenih o nasilju, zlostavljanju i zanemarivanju učenika takođe na niskom nivou.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!