Sednica Skupštine Novog Sada o smeni vlasti

11 sep 2012

Kraj agonije ili početak još gore?

Sednica Skupštine grada Novog Sada, na čijem je dnevnom redu zahtev opozicionih stranaka za smenu gradonačelnika Igora Pavličića i celokupne gradske vlasti predvođene Demokratskom strankom i Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV), održaće se u sredu s početkom u 11 sati.

Stranke i odborničke grupe okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) potpisale su u prošli ponedeljak koalicioni sporazum koji broji 42 odbornika, što je dovoljno za novu većinu u Skupštini Novog Sada, koja ima 78 mesta.

Gradonačelnik Pavličić je nakon toga izjavio da će tu većinu potpisnici sporazuma morati da dokažu na sednici gradskog parlamenta i dodao da su moguća iznenađenja jer je glasanje tajno.

Koalicioni sporazum o novoj većini potpisali su odbornici iz redova SNS (15 odbornika), Socijalističke partije Srbije (sedam odbornika), Romske demokratske partije (šest odbornika) i Demokratske stranke Srbije (pet odbornika).

Sporazum su potpisali i predstavnici odborničke grupe „Novi Sad-odmah“, koju čini pet odbornika koji su mandate osvojili na listi Dveri pa potom isključeni iz stranke, kao i odbornik koji je mandat osvojio na listi stranke Nijedan od ponuđenih odgovora i potom isključen iz nje.

Koalicioni sporazum potpisalo je i troje odbornika Srpskog pokreta obnove, koji su mandate osvojili na listi LSV-a.

Kako je ranije najavljeno, gradonačelnik će biti iz redova naprednjaka, njegov zamenik iz DŠ-a, a predsednik skupštine iz redova socijalista.

SNS pokušava već nedeljama da preuzme vlast u Novom Sadu, a sve to je praćeno međusobnim optužbama za neprincipijelnost, korupciju i pokušaj kupovine odbornika.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!