Danas se konstituiše Skupština Vojvodine

21 Jun 2012

Ištvan Pastor "najverovatnije" novi predsednik pokrajinskog parlamenta?

Skupština Vojvodine održaće sutra konstitutivnu sednicu, na kojoj će biti potvrđeni mandati novih poslanika i izabran predsednik pokrajinskog parlamenta.

Na konstitutivnoj sednici biće obrazovane i poslaničke grupe i izabrani potpredsednici i sekretar skupštine, a biće formirana i radna tela parlamenta.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je prošle sedmice da je „velika verovatnoća” da će on biti novi predsednik pokrajinske skupštine.

U odlazećem sazivu skupštine predsednik je takođe bio funkcioner SVM-a Šandor Egereši, koji će i u novom sazivu biti pokrajinski poslanik, po sedmi put zaredom.

Na izborima za Skupštinu Vojvodine koalicija oko Demokratske stranke (DS) osvojila je 58 od 120 mandata, koalicija oko Srpske napredne stranke 22, koalicija SPS-PUPS-JS-SDPS 13 mandata, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) 10, SVM sedam, radikali pet, Demokratska stranka Srbije četiri i Liberalno-demokratska partija jedan mandat.

DS od 2000. godine tradicionalno u Skupštini Vojvodine formira većinu sa SVM-om i LSV-om, kojoj su se u prethodna tri mandata pridruživale različite stranke.

U prošlom mandatu pored te tri stranke većinu su činili i SPS i G17 plus, koji sada, u okviru Ujedinjenih regiona Srbije, nije uspeo da pređe izborni cenzus u Vojvodini.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!