Sutra otvaranje kancelarije APV u Briselu

09 okt 2011

Posle gotovo dvogodišnjeg odlaganja i brojnih kritika i optužbi u javnosti, Vojvodina će sutra svečano otvoriti predstavništvo u sedištu Evrospek unije

Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas će glavni zadatak briselske kancelarije biti da doprinese što boljem korišćenju fondova Evropske unije (EU) i dolasku stranih investitora u našu zemlju.
„Najvažniji zadatak te kancelarije je da obezbedi što veće učešće pokrajine i lokalnih samouprava u fondovima EU, a istovremeno da obezbedi što veći priliv stranih investicija“, rekao je Pajtić u izjavi novinarima u Subotici.
Prema njegovima rečima ta kancelarija će pružati logistričku podršku firmama, gradovima i opštinama iz Vojvodine i predstavljati neku vrstu ambasade naše privrede u sedištu EU.
„Kancelarija će, na taj način, biti servis našim privrednicima i omogućavati im više kontakata s kompanijama širom Evrope, ali i obezbeđivati da što više stranih firmi dođe na naše područje i započne biznis“, zaključio je Pajtić.
Podsetimo, terbalo je više od godinu dana nakon usvajanja novog Statuta APV, da pokrajinska administracija dobije saglasnost Vlade Srbije za otvaranje predstavništva. Tome je prethodila burna polemika u javnosti i optužbe na račun vojvođanskih vlasti da time čine prvi korak ka stvaranju države u državi.

Iako je saglasnost Pokrajini stigla u februaru ove godine, republičkoma Ministarstvu spoljnih poslova trebalo je gotovo osam meseci da reši “tehničke prepreke” i vojvođanskim obezbedi prostor u zgradi Misije Srbije. Zanimljivo je da su pre Vojvodine predstavništva u Briselu, gde svoje kancelarije inače ima već više od 300 evropskih gradova i regiona,  otvorili Niš i Kragujevac, što je u javnsoti inače naišlo na odobravanje .
U Vladi Vojvodine su ubeđeni da će njen doprinos privrednom razvoju pokrajine daleko premašiti troškove funkcionisanja. Na čelu kancelarije APV biće direktor Fonda „Evropski poslovi“ Predrag Novikov.

(Autnomija)

Podelite ovu stranicu!