Obeležavanje 70. godišnjice Racije

03 jan 2012

Različiti su istorijski podaci o broju žrtava Racije iz 1942. godine i kreću se od 4.000 do više od 12.000 ubijenih Jevreja, Srba, Roma i pripadnika drugih nacionalnosti

U Čurugu je danas održan parastos žrtvama Racije, fašističkog zločina u kojem je mađarska vojska u Drugom svetskom ratu pre 70 godina pobila na hiljade građana u Novom Sadu, Bečeju i mestima u Šajkaškoj oblasti.

Različiti su istorijski podaci o broju žrtava Racije iz 1942. godine i kreću se od 4.000  do više od 12.000 ubijenih Jevreja, Srba, Roma i pripadnika drugih nacionalnosti.

Mađarska vojska je kao izgovor za Raciju iskoristila navodne planove partizana da pobune lokalno stanovništvo u Bačkoj.

Nakon Drugog svetskog rata u pojedinim delovima Bačke, među kojima je i Čurug, usledila je odmazda partizana protiv Mađara.

Pored parastosa, sutra će se u Čurugu održati pomen žrtvama i položiti venci u zgradu Topalovog magacina, koji je budući Muzej žrtava racije u Čurugu, najavilo je u saopštenju za javnost Memorijalno društvo “Racija 1942”.

Obeležavanje 70. godišnjice Racije završila se u projekcijom filma o Raciji i prigodnim kulturno-umetničkim programom, piše u saopštenju.

Parastos žrtvama Racije služio je episkop bački Srpske pravoslavne crkve Irinej.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!