Sutra nastavak suđenja anarhistima

15 juna 2010

Suđenje grupi od šestoro aharhista, koji su optuženi za bacanje Molotovljevog koktela na ambasadu Grčke, biće nastavljeno sutra pred Višim sudom u Beogradu.

Kako je ranije najavljeno, sutra bi trebalo da bude izrečcena i presuda optuženima.
Oni su optuženi da su u noći između 24. i 25. avgusta 2009. godine bacili Molotovljev koktel na zgradu ambasade, kao i da su  crvenom bojom na fasadi ispisali slovo “A”. Kako su naveli, akciju su izveli u znak solidarnosti sa uhapšenim grčkim anarhistom.
Oni su prvobitno bili optuženi za međunarodni terorizam i u pritvoru u Okružnom zatvoru u Beogradu proveli su gotovo šest meseci.
Tužilaštvo je potom “zbog promene činjeničnog stanja” izmenilo optužnicu koja okrivljene sada tereti za izazivanje opšte opasnosti. Pritvor im je ukinut na početku suđenja, 17. februara, a svi optuženi su negirali da su teroristi i naveli da nisu imali nameru da naude Grčkoj, niti ambasadi te zemlje u Srbiji.
Optuženi su Ratibor Trivunac (28), Tadej Kurepa (25), Ivan Vulović (25), Sanja Đokić (20), Ivan Savić (26) i Nikola Mitrović (30).
Oni su označeni kao pripadnici organizacije Anarhosindikalistička inicijativa.
Ta organizacija, kao i deo javnosti, ocenili su u više navrata da je reč o “političkom suđenju”. Deo javnosti je protestvovao i zbog toga što je šestoro anarhista u pritvoru provelo šest meseci.
(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!