Sutra globalni protesti ogorčenih

14 okt 2011

"Ogorčeni", aktivisti nezadovoljni sve većom globalnom ekonomskom krizom za koju okrivljuju političare i bankare, pozvali su na masovne proteste u subotu, 15. oktobra, širom planete.

To će biti prvo globalno pokazivanje snage pokreta „ogorčenih“, koji je nastao iz protesta u Madridu 15. maja ove godine, odakle se proširio na celu Španiju, a zatim i na druge zemlje.
Organizatori najavljuju da je planiran masovni izlazak „ogorčenih“ u subotu na ulice 719 gradova u 71 zemlji u Evropi, Severnoj Americi, Latinskoj Americi, Aziji i Africi, prenela je agencija AFP. Organizatori se prevashodno oslanjaju na upućivanje poziva za učešće na protestima preko društvenih mreža „Fejsbuk“ i „Tviter“, a među zemljama u kojima će biti održan protest pod naziviom „Ujedinjeni za globalne promene“ je i Srbija i druge bivše jugoslovenske republike.
„Ujedinite se u jedan glas… sada je na nama, ljudima, da odlučimo o našoj budućnosti. Mi nismo roba u rukama političara i bankara koji nas – ne predstavljaju“, naveli su na sajtu 15october.net.
„Ogorčeni“ su naišli na „plodno tle“ u zemljama pogođenim ekonomskom krizom i oštrim vladinim merama štednje poput Grčke, a prošlog meseca „nezadovoljstvo“ je stiglo i do centra globalnog kapitalizma – na Volstrit u Njujorku, u SAD. Protesti na Volstritu održavaju se pod sloganom „Okupirajmo Volstrit“.
Organizatori žele da 15. oktobar bude simboličan dan izraza nezadovoljstva na globalnom nivou, a glavne „mete“ biće veliki finansijski centri poput Volstrita, londonskog Sitija ili sedišta Evropske centalne banke u Frankfurtu.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!