Šumanovićeve i muze umetnika 21. veka

13 sep 2014

Otvorena izložba “Jedan slikar, 10 fotografa: 20 umetničkih dela” u Galeriji slika Sava Šumanović u Šidu

Među više od četiristotine dela – slika urađenih tehnikom ulja na platnu i skica u različitim tehnikama- velikog vojvođanskog slikara Save Šumanovića od juče se u njegovoj galeriji u rodnom Šidu nalaze i radovi deset savremenih domaćih fotografa. Fotografi, koji učestvuju u Izložbi »Jedan slikar, deset fotografa, 20 umetničkih dela«, zajedničkom projektu Galerije i kompanije Color Press Group snimili su crno belu ili kolornu fotografiju sa osobama i u predelima koji ih inspirišu kao reminiscenciju na jednu od izloženih Šumanovićevih slika.

Autori fotografija su: Miloš Nadaždin (isnpirisan slikom »Model u ateljeu«, 1939.), Željko Škrbić (»Pejsaž sa tri usamljena drveta«, 1941.), Braca Nadeždić (»Poluležeći ženski akt na divanu«, 1934.), Jovana Mladenović (»Pod mostom« 1939.), Nebojša Babić (»Kupačica«,1939) Miša Obradović (»ćenski akt- sedeći«, 1932-34), Đorđe Odanović (»Tri devojčice u igri«, 1941), Nemanja Maraš (»Mrtva priroda« 1938.), Sever Zolak (»Mladi par na klupi u gradu«, 1929.) i Irena Savičić (»Portret devojčice sa pletenicama« 1939).

unnamed– U narednih petnaest dana posetioci Galerije će imati priliku da na nesvakidašnji način uživaju u stvaralaštvu  Save Šumanovića. Do sada je stalno vođena komunikacija između posetilaca i Šumanovićevog dela, a sada su se u taj dijalog umešali i savremeni umetnici, fotografi, koji su pronašli inspiraciju u njegovim slikama. Tako su na svoj način, svojim jezikom i emocijama stvorili novo umetničko delo, čvrsto vezano za originalno delo Save Šumanovića – rekla je u pozdravnoj reči direktorica Galerije Vesna Burojević i dodala da projekat upotpunjuje ovogodišnji šesnaesti memorijal Save Šumanovića, koji za moto ima tri najznačajnije karakteristike slikarevog dela – klasično, moderno i vizionarsko.

Izložbu je otvorio potpredsednik vojvođanske vlade Slaviša Grujić, a događaju, pod pokroviteljstvom pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, prisustvovali su mnogobrojni gosti iz Beograda i Novog Sada.

Idejni tvorac zajedničkog projekta Galerije i Color Press Groupe, nesvakidašnjeg umetničkog događaja, koji slavi Šumanovićeve muze i spaja ih sa junacima i muzama umetnika 21. veka,  jeste nekadašnji novinar i predsednik Color Press Gruope Robert Čoban.

Postavka će, u narednom periodu, putovati i u druge vojvođanske gradove.

B. O. (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!