Sudije: Izjava gradonačelnika Novog Sada i funkcionera SNS-a je najstrašniji napad na sudstvo

26 Dec 2017

"Ovo je poziv celokupnom društvu na nevericu i nipodaštavanje sudstva u svakom pogledu"

Miloš Vučević, potpredsednik Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada optužio je sudije koje su donele oslobađajuću presudu u postupku protiv bivšeg ministra Predraga Bubala da su korumpirane i da su plaćene za takvu presudu.

„Ovo više nema nikakvog smisla“, rekao je Vučević ističući da ne govori kao potpredsednik SNS i kao gradonačelnik Novog Sada, već kao pravnik i običan građanin.

On je, kako prenose mediji , pozivao javnost da “ne ćuti više na sramne oslobađajuće presude”, kako je rekao, “najvećim kriminalcima, koji su ojadili državu i građane”.

„Gospodo sudije, pitam vas ono što se narod Srbije pita svakoga dana – kada ćete početi da sudite po zakonima Republike Srbije, pravu i pravdi, a ne po sumi novca koju dobijate od dosovskih osvedočenih lopova, koji su sproveli najmonstruoznije pljačkaške privatizacije?“, naveo je.

Predsednik VSS : Ne pamtim ovakav napad na pravosuđe

Predsednik Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević za Insajder kaže da je izjava Miloša Vučevića, gradonačelnika Novog Sada o sudijama neprihvatljiva i apsolutno neprimerena.

Ja ne pamtim da se do sada desio ovakav napad na pravosuđe. Poseban je problem što je to izgovorio izgovorio političar, koji je uz to i pravnik. Nikada do sada niko nije na takav način komentarisao rad suda. Visoki savet će svakako sutra zauzeti stav u vezi sa ovim slučajem“, kaže Milojević za Insajder.

Na pitanja novinarke Insajdera Senke Vlatković-Odavić o stanju u srpskom pravosuđu, pritiscima na sudije i postupcima koji se vraćaju na početak, predsednik VSS Dragomir Milojević odgovaraće u intervjuu koji će biti emitovan u četvrtak.

On najavljuje da će Visoki savet sudstva na sutrašnjoj sednici „po ko zna koji put pozvati političare da ne komentarišu sudske odluke“.

Pre samo mesec dana, Visoki savet sudstva izdao je saopštenje u kojem kaže da političari i državni funkcioneri ne smeju da komentarišu sudske odluke i sudske postupke jer tako podrivaju samostalnost i nezavisnost sudova i sudija i urušavaju poverenje građana.

Predsednica Društva sudija zaprepašćena Vučevićevom izjavom

Predsednica Društva sudija Dragana Boljević kaže da je zaprepašćena izjavom Miloša Vučevića o sudijama koje su presudile u postupku protiv bivšeg ministra Predraga Bubala i ostalih u slučaju privatizacije Luke Beograd. Ona navodi da takve izjave imaju za cilj da podriju poverenje u celokupno pravosuđe.

„Nemam druge reči osim zaprepašćenja. Ovo je jasan primer pritiska na pravosuđe i to pre svega na one koji bi trebalo da odlučuju u ovom predmetu u drugostepenom postupku“, navodi Boljević.

Ona podseća da političari ne smeju da šalju građanima ovakve poruke koje uništavaju već narušen ugled pravosuđa u Srbiji.

Ovo je jedan od najstrašnijih napada na sudstvo u Srbiji. Miloš Vučević je i advokat i vrlo dobro zna kakvu težinu imaju njegove reči“, kaže Boljević.

Ona smatra da je izjava Miloše Vučevića „smišljena da ponizi pravosuđe i predstavlja svojevrstan poziv celokupnom društvu na nevericu i nipodaštavanje sudstva u svakom pogledu“.

„Društvo sudija će svakako reagovati, a pozivam i Visoki savet sudstva da reaguje na ovaj neprihvatljiv istup političara“, kaže Boljević.

Predsednica Društva sudija navodi da stranke u postupku imaju pravo da budu nezadovoljne odlukom suda ali da u pravnom sistemu tu odluku pobijaju u sudskom postupku. Političari, prema njenoj oceni, ne bi smeli ovako da komentarišu sudske odluke, nego bi morali da budu svesni da njihova reč ima posebnu težinu.

„To je potvrda da Srbija ima problem sa vladavinom prava jer političari čija reč ima specifičnu težinu ovako beskrupulozno napadaju sud i celokupno pravosuđe“, zaključuje Boljević .

Pre dvadesetak dana objavljen je izveštaj Evropske komisije o napretku u pregovorima o poglavljima 23 i 24 koji se tiču vladavine prava i pravosuđa. Komisija u izveštaju konstatovala da, prema istraživanju profesionalnih udruženja, postoje pritisci na rad pravosuđa i da zvaničnici na najvišim nivoima vlasti komentarišu istrage, optužnice i presude.

Komisija takođe konstatuje da Srbija ima Kodeks ponašanja za članove Vlade iz 2016. kojim se ograničava komentarisanje sudskih odluka, ali i da Komisiji nema informacije o primeni tog kodeksa.

(Insajder)

Podelite ovu stranicu!