Sud ponovo odbio zahtev mađarskih učenika o polaganju prijemnog ispita na maternjem jeziku

20 Oct 2017

"Ono što se događa na Pravnom fakultetu, ima uticaja na omladinu mađarske nacionalnosti u Vojvodini"

Viši sud u Novom Sadu u danas objavljenoj presudi po drugi put je odbio zahtev Saveza mađarskih učenika Vojvodine da se na Pravnom fakultetu u Novom Sadu omogući prijemni ispit na mađarskom jeziku.

Kako prenosi portal “Vajdašag Ma, nakon objavljivanja presude, predsednik tog saveza Atila Šoti je izjavio da posle ovakvog stava suda više nema smisla nastaviti borbu za odobrenje polaganja prijemnog ispita na mađarskom jeziku na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, mada nisu saglasni sa odlukom suda.

Prema mišljenju Atile Šotija, Predsedništvo Saveza mađarskih učenika Vojvodine treba da razmotri valjanost nastavka ovog spora, imajući u vidu da je zahtev odbijen po drugi put na osnovu istih “izmišljenih obrazloženja”.

S druge strane, kako se dodaje, treba odmeriti i to, na koji način utiče sve ovo na odluku mladih mađarske nacionalnosti da studiraju na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Prema nezvaničnim informacijama broj mladih koji se javljaju na prijemne ispite na Pravnom fakultetu svake godine opada.

“Sve ovo pokazuje da ono što se događa na Pravnom fakultetu, ima uticaja na omladinu mađarske nacionalnosti u Vojvodini”, istakao je Atila Šoti, dodajući da će Predsedništvo Saveza mađarskih učenika Vojvodine iduće nedelje odlučiti da li će nastaviti borbu protiv Pravnog fakulteta.

(Autonomija, Vajdašag Ma)

Podelite ovu stranicu!