Subvencije za samozapošljavanje Roma

05 sep 2012

Vojvođanski model pomoći Romima najbolji je ne samo u Srbiji, već je prezentovan i u Briselu kao model koji može da služi za uzor.

Vlasnicima deset novoosnovanih firmi uručeni su danas u Vladi Vojvodine ugovori o dodeli sredstava za samozapošljavanje Roma.

Tokom prve godine poslovanja preduzećima će biti na raspolaganju usluge knjigovodstvene agencije, računarska oprema, logo firme, pečat, vizit karte, a u poslovanju će imati pomoć i potporu mentora.

Vlasnici su dobili subvenciju u iznosu od 160.000 dinara, koje su obezbedili Pokrajinski sekretarijat za privredu i Nacionalna služba za zapošljavanje, kao i 40.000 dinara koje je obezbedila vojvođanska Kancelarija za inkluziju Roma.

Ugovori su deo projekta „Poboljšanje zapošljavanja Roma u Vojvodini“, koji je prošle godine pokrenula Kancelarija za inkluziju Roma, u saradnji sa pokrajinskom vladom.

Reč je o programu koji je vredan oko 238.000 evra i koji će trajati dve godine. Evropska unija je za sprovođenje programa izdvojila oko 209.000 evra.

Cilj projekta je unapređenje društveno-ekonomskog položaja Roma, odnosno stvaranje novih mogućnosti za zapošljavanje ove nacionalne zajednice, putem povećanja njihovih kvalifikacija u sektorima proizvodnje i uslužnih delatnosti.

Projekat se realizuje u 20 vojvođanskih opština: Novi Kneževac, Kikinda, Sombor, Apatin, Kula, Bečej, Senta, Žitište, Odžaci, Srbobran, Žabalj, Zrenjanin, Novi Sad, Beočin, Inđija, Ruma, Pećinci, Pančevo, Kovin i Bela Crkva.

Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin rekao je da je ponosan jer je vojvođanski model pomoći Romima najbolji ne samo u Srbiji, već je prezentovan i u Briselu kao model koji može da služi za uzor.

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović podsetio je da je u predhodnih pet godina, putem četiri namenska konkursa za samozapošljavanje Roma, osnovano oko 70 preduzeća.

„Vaš poduhvat je izuzetno važan jer pokazujete da Romi imaju itekako potencijala, kapaciteta i hrabrosti, kao i ostali građani Srbije, da prihvataju obaveze i odgovornost znajući šta danas znače obaveze preduzetnika“, poručio je Jovanović novopečenim preduzetnicima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!