Subotica: SVM traži hitne mere

12 Aug 2009

«Još tokom ove nedelje očekujemo poziv gradonačelnika kako bismo seli i dogovorili se o suštinskim pitanjima ve…

subotica1.jpg«Još tokom ove nedelje očekujemo poziv gradonačelnika kako bismo seli i dogovorili se o suštinskim pitanjima vezanim za sudbinu ovog grada, jer je budžet pred kolapsom i ova situacija dalje se ne može odgađati – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsednik Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine grada Jene Maglai.
On je, s tim u vezi, rekao da je prekjuče gradonačelniku Saši Vučiniću predao set predloga vezanih za funkcionisanje lokalne samouprave u uslovima kada je njen budžet u minusu od oko 700.000.000 dinara, odnosno 20 procenata. Kao prvi predlog Maglai je naveo početak mera racionalizacije u društvenim preduzećimam u kojima je, kako je naveo, trenutno zaposleno oko 1.400 ljudi, od 1. septembra. Predloženi krajnji rok za racionalizaciju, koja podrazumeva otpuštanje deset odsto zaposlenih u pomenutim ustanovama, je 31. mart sledeće godine.
Takođe, u predlozima SVM-a gradonačelniku stoji da od sledeće godine treba krenuti u racionalizaciju javnih komunalnih preduzeća u kojima, kako je naveo, takođe postoji evidentan višak zaposlenih. Maglai je rekao da su u predatom materijalu i predlozi za reorganizaciju lokalne samouprave u vidu smanjenja broja odeljenja Gradske uprave sa sadašnjih trinaest na devet.
Predsednik GO SVM-a rekao je da je među predlozima i onaj koji podrazumeva preduzimanje mera u vezi s izvornim prihodima grada, posebno u delu koji se tiče povećanja poreza na imovinu, naknadu za korišćenje i uređenje gradskog građevinskog zemljišta kao i kod naknade za plaćanje komunalnih usluga.
– «Na ovaj način, kroz racionalizaciju bismo za šest meseci mogli uštedeti više desetina miliona dinara, a kroz izvorne prihode budžet uvećati za sto do tristo miliona dinara. Sve su ovo teške mere, za čije sprovođenje treba od tri meseca do godinu, ali one se više ne mogu odgađati – rekao je Jene Maglai.Z. R.

Višak u upravi

Govoreći u brojkama o trenutnom stanju zaposlenih u lokalnoj samoupravi, društvenim i javnim komunalnim preduzećima, Jene Maglai je izneo podatak da je u Gradskoj upravi trenutno 370 zaposlenih. Po njegovim rečima, isti posao mogao bi se obavljati i s 280 do 300.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!