Subotica: Novinari da shvate da političari ne postoje bez medija

11 Jan 2016

Život u strahu je najniži nivo mizerije

Stotinak Subotičana večeras je na Trgu slobode održalo protest “Novinarke i novinari ne kleče”, a novinari su poručili kolegama da dignu glavu i da shvate da političari bez medija ne postoje.

Novinarka Tatjana Ljubić je kazala da novinarke i novinari, osim smene ministra odbrane Bratislava Gašića zbog uvredljive izjave upućene novinarki Zlatiji Labović, traže i poštovanje novinarske profesije i obračun sa seksizmom i primitivizmom u zemlji.

Ona je parafrazirala pokojnog muzičara Dejvida Bouvija (David Bowie) i kazala da je život u strahu najniži nivo mizerije.

“Ne dozvoljavamo da nas ova vlast svede na kafanske muzičare koji će za sitan novac svirati ono što oni naruče. Oni ne postoje bez nas, i to ne smemo zaboraviti. Odbijamo da živimo u strahu, odbijamo da pristanemo na autocenzuru i odbijamo da klečimo. Pristali smo da budemo na meti, jer je danas na meti svako ko se usudi usprotiviti vlasti”, kazala je Tatjana Ljubić.

Novinarka Virag Đurković ocenila je da je Gašićeva izjava uvredila žensko, ljudsko i profesionalno dostojanstvo.

Ona je dodala i da položaj novinara u medijima na mađarskom jeziku u Vojvodini nije ništa bolji u odnosu na ostale kolege u zemlji.

“Sve dok mađarski političari na različito mišljenje reaguju tako što oduzimaju pomoć, dok su zatvoreni za izjave ili otpuštaju novinare, što se i danas događa, dotle nam je obaveza da se usprotivimo i da tražimo oslobađanje medija od političkih pritisaka”, kazala je Virag Đurković, koja se, kao i ostali govornici, obraćala na srpskom i na mađarskom jeziku.

U okviru protesta održan je i performans tokom kojeg je glumac Arpad Černik ponudio novinarkama da popuše cigarete, a one su ga odbile.

Proglas u kom se predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poziva da predloži Skupštini Srbije smenu ministra odbrane Bratislava Gašića na srpskom i mađarskom jeziku pročitale su novinarke Vanja Kolar i Greta Basiti.

Večerašnjem protestu, prvom u Subotici, osim novinara i građana, prisustvovalo je i nekoliko političara iz različitih parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka u Skupštini grada.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!