Subotica: DS podnosi inicijativu za smenu gradonačelnika

29 Sep 2017

"Za političku odgovornost Bogdana Labana zbog incidenta u kojem je učestvovao"

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke (DS) u Subotici Saša Vučinić izjavio je danas da Mađarski pokret nije kontaktirao opozicione stranke oko podrške inicijativi za razrešenje gradonačelnika Subotice Bogdana Labana.

Vučinić je optužio lidera Mađarskog pokreta Jenea Maglaija da je iznosio netačne informacije.

Pokret za građansku Suboticu najavio je 15. septembra da će predati Skupštini grada rešenje o razrešenju Bogdana Labana sa mesta gradonačelnika i pozvao sve opozicione stranke, pa i pozicione, u Skupštini grada da svojim potpisima podrže ovaj zahtev.

U saopštenju Vučinić je naveo da je inicijativa koju je Mađarski pokret podneo sredinom septembra skupštinskoj službi predata istog dana kada su putem medija najavili njeno podnošenje, pre nego što su mediji tu vest i preneli.

“Nijedna opoziciona stranka koja deluje u Skupštini grada nije kontaktirana da podrži predlog Mađarskog pokreta, a nisu kontaktirani ni odbornici iz redova opozicionih stranaka”, naveo je Vučinić.

On je dodao i da je neistina da je inicijativu potpisalo 10 odbornika Pokreta za građansku Suboticu, koji su ujedno i deo Mađarskog pokreta, već da je Inicijativu potpisalo sedam od ukupno 10 odbornika te odborničke grupe.

Vučinić je podsetio da se Demokratska stranka odmah po saznanju za incident u kojem je učestvovao i gradonačelnik Subotice oglasila sa zahtevom za političku odgovornost Bogdana Labana.

“Ostajući dosledni prvobitnom stavu, odbornici DS predaće svoj zahtev za proširenje dnevnog reda 11. sednice, zakazane za 4. oktobar, kako bi odbornici imali priliku da raspravljaju o poverenju aktuelnom gradonačelniku“, naveo je Vučinić.

Prema rečima Vučinića, DS ranije nije reagovao na slične medijske i skupštinske istupe Maglaija “u cilju očuvanja prostora za zajedničko delovanje opozicije u Skupštini grada” i dodao da taj prostor čuvaju i dalje, ali da u ovom slučaju nisu mogli prećutati pokušaj podmetanja neistina.

“Izostanak komunikacije sa ostalim strankama opozicije nas ne čudi jer je gospodin Maglai, u periodu dok je zajedno i uz podršku SNS-a bio na čelu Subotice, te kontakte prekinuo uzdajući se u tadašnjeg koalicionog partnera”, naveo je Vučinić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!