Subotić: Vojvodini status republike

14 jan 2012

Autonomija u postojećem ustavnom okviru izgubila smisao

Predsednik Vojvođanskog kluba ĐorđeSubotić izjavio je da će na Četvrtoj vojvođanskoj konvenciji, u čijoj pripremi pored nekih drugih političkih stranaka i civilnih organizacija učestvuje , ova nevladina organizacija zatražiti dobijanje statusa republike za Vojvodinu.

–Vojvođanski klub smatra da je sa ovim ustavom sadržaj autonomije, zahvaljujući angažovanju Demokratske stranke i drugih stranaka, ispražnjen i da je izgubio smisao. Mislimo da bi rešenje bilo ukoliko bi Vojvodina kao deo Srbije dobila status republike, kao sekularna federalna jedinica sa građanskim uređenjem, a ne kao republika jedinog državotvornog naroda po vodećem principu „jedan narod, jedna država, jedan bog“. U ovoj federalnoj državi, naravno, Srbiji bi trebalo da pripadne ministarstvo odbrane, kao i rukovođenje u oblasti državne bezbednosti, carina i monetarne politike, ali bi Vojvodina trebalo da dobije zakonodavne i sudske nadležnosti – rekao je Subotić u intervjuu za „Mađar so“.
Subotić je potvrdio da ovo bez podrške parlamentarnih stranaka predstavlja nedostižan cilj, i naveo da se Vojvođanski klub zalaže za sporazum Vojvodine i Srbije „a u krajnjem slučaju vremenom smatraju mogućim i raspisivanje referenduma na teritoriji Vojvodine o ovom pitanju“.
– Sadašnja situacija je neodrživa i onespokojavajuće je što danas nigde ne vidimo onu političku elitu i onu političku stranku u Vojvodini koja bi pred sebe postavila sprovođenje ovog političkog cilja. Sva istraživanja pokazuju da je 30 odsto stanovništva ili za status republike Vojvodine unutar Srbije, ili za nezavisnost, ili smatra da pokrajini treba vratiti nadležnosti iz ustava iz 1974. Samo što nema nijedne takve stranke koja bi bila sposobna da se za to izbori i koja bi, dakle, mobilisala uz sebe ovaj sloj birača – kazao je još predsednik Vojvođanskog kluba.
-Uvereni smo da se uzrok sadašnjeg ekonomskog položaja Vojvodine i njenog kontinuiranog zaostajanja može tražiti u njenom ustavnom položaju za koji se može reći da je katastrofalan. Sa važećim ustavom pokrajina nema šanse za napredovanje. Nama se povremeno čini da se svesno trude da Vojvodina zaostane. Ono što zameramo pokrajinskom premijeru jeste da je dao podršku prihvatanju sadašnjeg ustavnog položaja pokrajine, u kojem je Vojvodina samo budžetski teret i u kojem Vojvodina važi za autonomiju bez autonomije – rekao je Subotić za „Mađar so“.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!