Subotić: Samo republika Vojvodina može da bude slobodna

28 sep 2012

Pojam autonomije je dakle devastiran i prevaziđen aktuelnim ustavom i političkom praksom

Predsednik nevladine organizacije Vojvođanski klub Đorđe Subotić izjavio je večeras da ideja slobode u pokrajini može da se ostvari samo ukoliko Vojvodina bude dobila status republike i federalne jedinice u zajedničkoj državi sa Srbijom.

Subotić je na obeležavanju dvadesete godišnjice osnivanja Vojvođanskog kluba rekao da je vojvođansko pitanje jedino ostalo otvoreno nakon raspada SFRJ.

Ocenio je da je Vojvodina u Ustavu Srbije definisana kao „nesuštinska autonomija“, odnosno „autonomija bez autonomije“.

„Pojam autonomije je dakle devastiran i prevaziđen aktuelnim ustavom i političkom praksom“, poručio je Subotić.

Prema njegovim rečima, Srbija prema Vojvođni ispoljava „kolonijalni odnos“, zbog čega je ova pokrajina doživela da od nekada jednog od najrazvijenijih regiona SFRJ bude svedena na nedovoljno razvijeni nivo Srbije.

Subotić je istakao da Vojvodina mora da se definiše sa punim političkim subjektivitetom, elementima državnosti i raspolaganjem zakonodavnim, sudskim i izvršnim funkcijama, koje će biti definisane u ustavu Vojvodine.

Obeležavanju 20. godišnjice postojanja Vojvođanskog kluba prisustvovali su i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović, potpredsednik Liberalno-demokratske partije Dušan Mijić, kao i visoki funkcioneri Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović i Maja Sedlarević.

Vojvođanski klub je posle Nezavisnog društva novinara Vojvodine, koje je osnovano u januaru 1990. godine, jedna od najstarijih organizacija civilnog društva u Vojvodini.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!