SU: Održan okrugli sto o migrantskoj krizi

12 May 2016

Senzibilizacija građana i građanki na nacionalnom nivou o izbeglicama migrantima

Projekat Human District “Pokaži, Ukaži, Osnaži” za cilj ima senzibilizaciju građana i građanki na nacionalnom nivou o izbeglicama migrantima i izbegličko-migrantskoj krizi, a tim povodom danas je u Subotici održan okrugli sto na temu “Međuinstitucionalna saradnja u rešavanju problema izbegličke krize”.

“Broj ljudi koji pristižu je desetinama dnevno. Meri se od deset do pedeset ljudi, ali u svakom slučaju ne remeti to redovno funkcionisanje”, rekao je za RTV član koordinacione grupe za migrantsku krizu Milimir Vujadinović.

On je rekao i da je u Srbiji zabeleženo oko 200 dece bez roditeljskog staranja, a svako od njih je imalo staratelja iz Centra za socijalni rad.

“Srbija zajedno sa Švajcarskom će da proširi smeštajne kapacitete u Subotici, Beogradu i Nišu”, kazao je Vujadinović.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad Nenad Ivanišević rekao je da je stvaranje pozitivne atmosfere i ukazivanje na pozitivan stav u društvu neophodno kako bi se stimulisalo društvo po pitanju migrantske krize i pristiglih izbeglica u Srbiju.

“Predstavnici civilnog sektora zadovoljni su saradnjom sa vladinim sektorom”, rekao je Ivanišević.

Na skupu je najavljen i Međunarodni filmski festival posvećen ljudskim pravima, koji organizuje “Human District”, na kojem će biti prikazani i filmovi na temu migranata. Ovaj projekat realizuje se uz finansijsku podršku programa Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!