Aktivisti skupljali pomoć za napuštene životinje

08 jan 2016

Skupljeno oko 200 kilograma pomoći

Članovi Udruženja građana Centar građanskih vrednosti, Udruženja za zaštitu životinja „Anima“ i Social bar & art gallery „Kleine House“ prikupili su danas oko 200 kilograma hrane za pse i mačke, nekoliko kućica za pse, ćebad, jastuke, kartonske kutije, stiropor, najlone i drugu pomoć.

Akcija ova tri udruženja organizovana je s ciljem pomoći napuštenim životinjama, koje su posebno ugrožene u zimskom periodu. Predsednica Centra građanskih vrednosti Natalija Jakovljević istakla je da je zadovoljna odzivom Subotičana na ovu akciju:

„S obzirom na to da do sada nismo organizovali ovakve akcije, mogu da kažem da sam zadovoljna onime što smo prikupili. Mislim da ćemo i u narednom periodu organizovati nešto slično“, kazala je Jakovljević.

Osim hrane i vode, Sabina Pavlović iz „Anime“ istakla je kako je u zimskom periodu veoma bitno postavljanje kućica na mestima gde se primeti napušteni pas. Ona je rekla kako se u poslednjih mesec dana angažovao velik broj sugrađana, koji su na različite načine pomogli ugroženim životinjama.

„Preko naše facebook stranice je u poslednje dve godine udomljeno više od 500 pasa i mačaka, a ljudi se posebno javljaju ovih dana“, kaže Sabina Pavlović, dodajući da je trenutno u „Animi“ zbrinuto 60 životinja kao i da se ta brojka stalno povećava.

Ona kaže da bi se problem napuštenih životinja rešio besplatnom sterilizacijom i čipovanjem iz sredstava koje bi za te namene trebalo da osigura Grad. Sabina Pavlović kaže i kako bi trebalo izmeniti pravnu regulativu koja se tiče humanosti građana:

„Bilo bi dobro kada bi se gradska odluka, koja govori da nije dozvoljeno hranjenje pasa i mačaka na javnim površinama, promenila, jer mi prvi apelujemo na ljude da hrane ugrožene životinje na ulicama“, kaže Sabina Pavlović.

Kao argument da to nije neizvodljivo, ona kaže da su mnogi gradovi u Srbiji promenili odluke koja je u Subotici još na snazi, a u nekima su i postavljane montažne kućice za ugrožene pse i mačke.

Osim akcije prikupljanja pomoći, danas je u „Kleine Houseu“ održano i predavanje o ulozi i važnosti brige o ugroženim životinjama. Rezultat toga je da su se tri devojke prijavile kao volonterke „Anime“, dok je jedna žena prihvatila udomljavanje napuštenog psa.

Sva prikupljena pomoć odmah nakon završetka akcije distribuirana je Udruženju građana za zaštitu životinja „Anima“.

(Magločistač)

Podelite ovu stranicu!