Studenti traže ostavku rektora, nastava redovna

31 okt 2011

Studentski plenum Filološkog fakulteta saopštio je da je odluka o obnavljanju nastave doneta jer su svesni da su fizički ugroženi

Na Filološkom fakultetu u Beogradu od danas će početi redovno održavanje nastave nakon dvonedeljne blokade zbog protesta studenata, koji su između ostalog tražili smanjenje školarina i da na budžetu studiraju svi koji imaju 48 poena.

Studentski plenum Filološkog fakulteta saopštio je rano jutros da je odluka o obnavljanju nastave doneta jer su svesni da su fizički ugroženi, kao i zbog brojnih pritisaka.

„Svi pritisci su se pokazali nedovoljnima za prekid blokade, te je uprava Filološkog fakulteta pribegla upotrebi fizičke sile, kao poslednjem ‘argumentu’, nakon što su neistine dekana Aleksandre Vraneš bile razbijene tokom njenog razgovora sa studentima na Plenumu“, kaže se u saopštenju Plenuma.

Dodaje se da Plenum smatra da s obzirom da je protest na Filološkom fakultetu, koji je započet blokadom nastave 17. oktobra, bio miran, da je obnova nastave trenutno jedini način da se izbegne eskalacija konflikta.

„Ne želimo da kolege izlažemo fizičkom nasilju od strane profesora, posebno ne kada su oni već izloženi pljački i ekonomskim ucenama od strane Fakulteta i Univerziteta“, kaže se u saopštenju.

Plenum naglašava da studenti u protestu ne odustaju od svojih legitimnih zahteva: ograničavanja visine školarine na svim državnim fakultetima na tri minimalne mesečne plate, statusa budžetskog studenta za sve one koji ostvare 48 ESPB, ukidanja rangiranja i vraćanja apsolventskog statusa, apsolventskog staža i apsolventskih ispitnih rokova za studente koji studiraju po Zakonu o visokom obrazovanju iz 2006. godine, kao i smenu rektora Branka Kovačevića.

Na Filozofskom studenti i dalje blokiraju nastavu

Studenti Filozofskog fakulteta u Beogradu nastavljaju sprečavanje održavanja nastave zahtevajući da na budžetu studiraju svi koji imaju 48 bodova, uvođenje apsolventskog staža i da školarine ne premašuju tri minimalne mesečne plate.

Član Plenuma studenata Filozofskog fakulteta koji je želeo da ostane anoniman rekao je jutros agenciji Beta da se blokada nastave nastavlja dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Taj student je istakao i da će danas u podne Plenum Filozofskog fakulteta u Novom Sadu odlučiti da li će se i u toj visokoškolskoj ustanovi blokirati nastava.

Studenti Filozofskog fakulteta od 20. oktobra sprečavaju održavanje nastave, a na Filološkom je nastava do danas bila blokirana od 17.oktobra, sa istim zahtevima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!