Studenti protestovali u Novom Sadu

18 Oct 2016

Studenti traže od fakulteta da prestanu da naplaćuju troškove koji spadaju u redovne aktivnosti studija

Oko 250 studenata Univerziteta u Novom Sadu tražilo je danas na uličnom protestu da fakulteti prestanu da naplaćuju troškove koji, prema njihovom mišljenju “spadaju u redovne aktivnosti studija”.

Kako su studenti poručili sa protesta u kampusu novosadskog Univerziteta, u te troškove spadaju prijave ispita, overe semestra, upis godine i drugi administrativni troškovi.

Jedan od zahteva studenata je i transparentnost u radu i finansijama fakulteta, a nakon protesta organizovan je i “Zbor” na kom su studenti mogli da javno iznesu svoje probleme i razgovaraju o mogućim rešenjima za njih.

Studenti su poručili i da Studentski parlament ne može u ovakvim situacijama ništa da uradi, a da bi na Senatu univerziteta na kom su prisutni i predstavnici studenata, oni bili preglasani.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić, izjavio je tim povodom za novosadski O radio da u ovom slučaju dolazi do konflikta dva zakona – o visokom obrazovanju i o obligacionim odnosima.

Kako je naveo Nikolić, posmatrajući prvi zakon, te usluge bi trebale da budu besplatne, ali s druge strane fakulteti treba da plate troškove poput grejanja, struje i vode i “imaju autonomiju da osmisle kako će to da urade”.

Prema odluci Univerziteta u Novom Sadu u redovne usluge školovanja spadaju troškovi aktivne nastave poput predavanja, vežbi, kolokvijuma, najmanje jedne prijave ispita, kao i usluge administrativno-stručnih službi, pa studenti smatraju ti troškovi ne treba da budu naplaćivani.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!