Stručnjaci: Vulin će ostati nedodirljiv dok god je na vlasti

23 Sep 2017

“U Srbiji se visoki zvaničnici ne procesuiraju, osim u slučaju kada ih se vladajuća partija odrekne i ‘pusti ih niz vodu’”

Tužilaštvo ima zakonsku mogućnost da u svetlu novih informacija ponovo otvori istragu i ispita na koji način je ministar odbrane Aleksandar Vulin došao do novca kojim je kupio stan u Beogradu, ali se to neće desiti dok god je Vulinova politička partija deo vladajuće većine, ocenili su stručnjaci.

“Kod nas postoji atmosfera nedodirljivosti za visoke državne zvaničnike. Ustav propisuje samostalnost tužilaštva, ali u praksi ne postoje garancije te samostalnosti. Kontrolom izbora i napredovanja tužioca, vlast ostvaruje ozbiljan uticaj na rad tužilaštva”, rekao je za list Danas Radovan Lazić, član Državnog veća tužilaca i predsednik UO Udruženja tužilaca Srbije.

Lazić je dodao da su često tužilaštvu “vezane ruke”, pošto zavise od državnih organa koji obavljaju operativni deo istrage, a koji su pod direktnom kontrolom ministara.

“Tužilaštvo ima pravnu mogućnost da ponovo pokrene istragu protiv ministra Vulina, pošto u tom slučaju nije došlo do pravosnažne presude”, kazao je Lazić i ocenio da će se to teško desiti bez političke volje.

“U Srbiji se visoki zvaničnici ne procesuiraju, osim u slučaju kada ih se vladajuća partija odrekne i ‘pusti ih niz vodu’”, rekao je Lazić.

Njegov stav o nedodirljivosti visokih državnih funkcionera, deli i Dušan Slijepčević, član Saveta za borbu protiv korupcije.

“Kada su aktuelni političari u pitanju, naše institucije jednostavno ne rade svoj posao, ne postupaju prema njima kao prema drugim građanima. Dok se takve prakse ne oslobodimo, ne možemo da govorimo o Srbiji kao pravnoj državi”, rekao je Slijepčević.

Epilog ove afere, ocenio je Slijepčević, neće se ni u čemu razlikovati od sličnih slučajeva iz prošlosti. – “Dok je Aleksandar Vulin na vlasti, ova afera se neće razrešiti”, kazao je Slijepčević.

(Autonomija/Danas)

Podelite ovu stranicu!