Rodno senzitivne stranke

27 okt 2011

Trening ima za cilj da istakne značaj učešća žena u politici na lokalnom nivou na predstojećim lokalnim izborima održan u pet vojvođanskih opština

Trening program „Političke stranke kao potencijal za uvođenje rodne ravnopravnosti u javne politike“ održan je u pet opština u Vojvodini, saopštio je danas Zavod za ravnopravnost polova Vojvodine.

Kako se navodi, u edukaciji je učestvovalo 58 predstavnika političkih stranaka koje učestvuju u radu skupština lokalnih samouprava iz Žablja, Sente, Novog Sada, Zrenjanina i Bačke Palanke.

Trening je namenjen predsednicima lokalnih odbora parlamentarnih stranaka u svih 45 opština i gradova Vojvodine, članicama ženskih mreža političkih stranaka i predstavnicima stranaka koji su poslanici u pokrajinskom ili republičkom parlamentu.

Cilj programa je da istakne značaj učešća žena u politici na lokalnom nivou na predstojećim lokalnim izborima u pravcu afirmisanja rodno osetljivih politika i predizbornih političkih platformi koje bi uključile stvarne potrebe muškaraca i žena u lokalnim zajednicama.

Obuka omogućava sticanje potrebnog znanja o principima i ciljevima politike i rodne ravnopravnosti, i nudi učesnicima uvid u postojeće podatke i istraživanja kada je reč o položaju žena u politici.

Učesnici imaju priliku da se upoznaju sa primerima dobre prakse i dobiju praktična uputstva i alate za dalji rad u uvođenju rodne ravnopravnosti u javne politike u lokalnoj zajednici.

Pozivu da učestvuju u trening programu odazvale su se Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije, Demokratska stranka Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Narodna partija, Savez vojvođanskih Mađara, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Ujedinjeni regioni Srbije i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

Tokom novembra meseca planiran je drugi ciklus održavanja treninga u ostalim opštinama Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!