Sindikat Informatike traži poništavanje otkaza

23 mar 2015

Radnici otpušteni “bez ikakvog obrazloženja i pod vrlo čudnim okolnostima”

Gradski odbor Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada uputio je gradonačelniku i predsedniku Skupštine Novog Sada zahteve povodom otpuštanja 19 radnika novosadske Informatike.

Kako se navodi u zaključku tog sindikata, od čelnika Novog Sada se traži poništavanje prošlogodišnje odluke o izmenama i dopunama Pravilnika o organizaciji i sitematizaciji, kao i poništavanje rešenja o otkazima, koja su doneta pre četiri dana.

U sindikatu su ukazali da su se u više navrata obraćali osnivaču i gradonačelniku, upozoravali na alarmantno stanje i molili da se suštinski posvete rešavanju problema koji je u tom momentu bilo moguće rešiti, a koji je sada kulminirao i izazvao opšti revolt zaposlenih.

„Nezadovoljstvo radnika stvoreno je nezakonitim otpuštanjem 19 radnika iz JKP Informatika Novi Sad, suprotno Zakonu o radu, Posebnom kolektivnom ugovoru i nemoralnim činom menadžmetna preduzeća, na čijem čelu su predstavnici Treće Srbije, kao koalicioni partner lokalne vlasti“, navodi se u zaključku Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada.

U njemu se ističe da Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova nije dostavljen na mišljenje sindikatu, da o tehnološkim viškovima nije obavešteno Gradsko veće Novog Sada i ocenjuje nemoralnim pozivanje na radnu grupu i program sanacije drugih javnih preduzeća. „I najbitnije od svega – nisu poštovani propisani kriterijumi za proglašavanje viška zaposlenih“, napominje se u saopštenju.

Radnici su dodali da će pravdu potražiti na sudu i postavili pitanje ko će nadoknaditi štetu preduzeću, prouzrokovanu nezakonitim otkazima. Isplatom otpremnina zaposlenima koje nisu predviđene Programom poslovanja tog preduzeća, ukazuje se, poslodavac je već izvršio nenamensko trošenje sredstava i oštetio budžet preduzeća za taj iznos.

„Ako se osvrnemo na kvalifikacionu strukturu otpuštenih radnika činjenica je da njih devetnaest ima u proseku više od 16 godina staža osiguranja, i da je taj staž pretežno ostvaren u Informatici, na poslovima osnovne delatnosti preduzeća. Izvesno je da su njihova kvalifikaciona struktura, znanje, stručnost i radno iskustvo iznad onog koje poseduju stotinjak zaposlenih novih radnika u periodu od 2011. godine“, navodi se u zaključku sindikata.

U njemu se ocenjuje da se u ovom slučaju radi o klasičnoj politizaciji javnog komunalnog preduzeća od velikog značaja za funkcionisanje komunalnog sistema grada. „Svi otpušteni radnici su članovi Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti, pa se nameće zaključak da je pripadnost sindikatu razlog za otkaz, jer iz novoformiranog sindikata nema ni jednog viška“, ukazali su radnici.

Oni su dodali da viška nema ni iz redova pripadnika Treće Srbije, koja po koalicionom sporazumu upravlja Informatikom, uključujući i 20 radnika preuzetih iz JKP Lisje Novi Sad. „Sve ovo odudara od donetih Zakona koji regulišu komunalnu delatnost i zapošljavanje u javnom sektoru, a naročito od zvaničnih stavova Vlade o neophodnosti racionalizacije, depolitizacije i koorporativizacije upravljanja, stručnosti i odgovornosti“, poručuje se u zaključku.

U njemu se od rukovodstva Novog Sada traži da se preduzmu sve mere i aktivnosti radi ostvarivanja iznetih zahteva.

Štrajk upozorenja u JKP Informatika zbog otpuštanja 19 radnika

Sindikat zaposlenih u Javnom komunalnom preduzeću Informatika održaće danas jednosatni štrajk upozorenja, zbog otpuštanja 19 radnika iz te firme.

Sindikat je ocenio da su radnici otpušteni “bez ikakvog obrazloženja i pod vrlo čudnim okolnostima”.

Štrajk upozorenja biće održan od 13 do 14 sati, a ukoliko otpušteni radnici ne budu vraćeni na posao, sindikat će započeti generalni štrajk, navodi se u saopštenju za javnost.

Veliki protest biće održan 27. marta ispred Gradske kuće, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!