Štrajk novinara u Grčkoj – nema vesti na radiju i TV

24 sep 2012

Na televizijskim i radio stanicama danas nema vesti, a sutra neće izaći nijedan dnevni list

Grčka je utonula u informativni mrak, jer su novinari, u znak protesta zbog novih mera štednje, stupili u 24-časovni štrajk.

Kako javlja Asošiejted pres (AP), na televizijskim i radio stanicama danas nema vesti, a sutra neće izaći nijedan dnevni list. Sve se to dešava uoči generalnog štrajka u sredu, koji je takođe motivisan planiranim merama štednje vlade u Atini.

Zbog generalnog štrajka, koji su pokrenula dva najveća sindikata u zemlji, neće raditi škole, dobijanje medicinskih usluga biće otežano, a vozovi i feriboti neće saobraćati. Grčki novinari su i u maju ove godine organizovali sličan štrajk, zbog velikog smanjenja plata, usled postojećih mera štednje.

Sve do skora, u Grčkoj, zemlji Evropske unije sa 11 miliona stanovnika, postojalo je 11 televizijskih kanala, 71 radio stanica, više od 22 dnevna lista i bezbroj nedeljnika i mesečnika.

Otkako je 2010. godine krenula kriza, 30 odsto novinara je ostalo bez posla a mnogi dnevni listovi poput Apogevmatinija, Elefterotipije i Kosmos tu Ependiti prestali su da izlaze zbog drastično smanjenih tiraža.

Vlada u Atini najnovijim paketom mera planira da uštedi oko 11,5 milijardi evra.

Grčka je teško opterećena dugovima, i mora da usvoji te mere, ako želi da dobije novu pomoć međunarodne kreditorske trojke.

Ta pomoć joj je neophodna da izbegne bankrot.

U paketu mera štednje su, pored ostalog, smanjenja plata i penzija i kasniji odlazak u penziju – granica za to bi se podigla sa 65 na 67 godina.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!