Stopa dojenja u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima znatno veća od proseka

03 Oct 2016

Podaci za Srbiju su poražavajući

Stopa dojenja u Gradu Novom Sadu i u opštini Sremski Karlovci je daleko iznad stope na globalnom i republičkom nivou, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Dom zdravlja Novi Sad.

“U prvom mesecu života je ekskluzivno dojeno 60,2 odsto beba, a 7,6 odsto majki je od samog starta davalo deci adaptiranu formulu, najčešće zbog svog zdravstvenog stanja. Tokom prva tri meseca života ekskluzivno je dojeno 59,4 odsto, a tokom prvih šest meseci 46 odsto beba”, navodi se u saopštenju za javnost .

Dodaje se da su takvi rezultati u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postignuti zahvaljujući upornoj promociji prednosti majčinog mleka, zbog čega je danas situacija takva da je minimalan broj žena koje ne žele da doje svoju decu.

Dom zdravlja Novi Sad je saopštio da mu je misija da u narednih pet godina poveća procenat ekskluzivno dojenih beba u prvih mesec dana na 80 odsto, a u prvih šest meseci na 60 odsto.

Taj dom zdravlja organizuje Školu za trudnice, u kojoj buduće majke i očevi stiču osnovna znanja o prednostima majčinog mleka, u odnosu na drugu hranu.

Nakon izlaska iz porodilišta, patronažne sestre pomažu mladim majkama u kućnim uslovima da savladaju teškoće koje mogu da se jave u prvim danima razvoja laktacije i podstiču ih da obezbede svom detetu najkvalitetniji obrok od samog starta, a to je upravo majčino mleko.

Istraživanje je sprovedeno povodom obeležavanja Nacionalne nedelje podrške dojenju, koja se organizuje od 3. do 9. oktobra.

Analizom je obuhvaćeno 2.279 novorođenčadi, ravnomerne zastupljenosti muškog i ženskog pola.

Dom zdravlja Novi Sad je još naveo da, uprkos činjenici da se znaju brojne prednosti majčinog mleka, stopa dojenja na globalnom nivou je 39 odsto, a prema poslednjim podacima Unicefa, u Srbiji samo je 13 odsto ekskluzivno dojenih beba u prvih šest meseci života.

“Ti podaci su poražavajući”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!