Stojanović: Nema dobre budućnosti ako zaboravimo prošlost

03 dec 2017

"Države učesnice ratova poništile rezultate Tribunala koje su mogle da iskoriste za bolju budućnost"

Istoričarka Dubravka Stojanović izjavila je za televiziju N1 da ne možemo da izgradimo dobru budućnost ako zaboravimo prošlost.

„Prošlost ne možemo zaboraviti. Mnogo je pametnije i zrelije ozbiljno se pozabaviti njome i izabrati one vrednosti koje nas vode u bolju budućnost“, poručuje istoričarka.

Govoreći o Tribunalu u Hagu i presudama, Stojanović ističe da je osnovni problem to što društva ne žele da čuju i dodaje da to zavisi od ponašanja države, odnosno u kojoj meri će da se postavi kritički prema prošlosti i da „leči svoje društvo“.

„Nijedna država nije pokazala spremnost. Priznaju sud samo kad osudi drugu stranu“, kaže ona.

Prema njenim rečima, to je opasno jer se gubi poverenje u pravosuđe, odnosno postoji nepoverenje u međunarodno pravo, Ujedinjene nacije i čitav svetski sistem.

„Sebe izolujete, pokazuje da vi ne razumete svet u kome živite i da biste radije sami u nekoj rupici živeli kroz svoj sistem vrednosti. To je ozbiljan problem za svako društvo“, smatra ona.

Praljak postao tema, a ne njegovi zločini

Stojanović samoubistvu generala Slobodana Praljka ocenjuje kao skandal i pita se kako je sud to mogao da dozvoli.

„To je skandal koji je bacio senu na preusdu. Praljak je uspeo da on ostane glavna tema, a ne presuda i njegovi zločini koje je počinio. To jeste mrlja na kraju, ali se ne slažem da je sud doprineo eventualno nekim novim sukobima i da nije doveo do pomirenja. Sud je prikupio ogromnu dokumentaciju o ratovima 90-ih„, podseća Stojanović.

Ona dodaje da je tačno da su presude bile neuravnotežene i da je bilo nejasnoća o komandnoj odgovornosti. Smatra da su same države učesnice ratova poništile rezultate koje su mogle da iskoriste za bolju budućnost.

Prema njenim rečima, problem je i sporost suda, kao i to da su mnogi ostali neousuđeni.

„Moramo da se pomirimo s tim da u svakom ratu hiljade onih koji su počinili zločine ostanu nekažnjeni, ali je važno da se pravda pokuša posle svakog rata“, smatra ona.

Diskvalifikacija političkih protivnika naš kontinuitet

Sve ono što se dešava u vezi sa pokretom Saše Jankovića, Stojanović vidi kao svojevremeno napade na Zorana Đinđića.

„Ova vrsta hajke u medijima je diskvalifikacija političkog protivnika i to je naš kontinuitet – delegitimisati prvo političkog protivnika, u sledećem koraku učiniti ga nelegalnim, a od trenutka sva sredstva postaju dozvoljena. To je šema, kontinuitet, deo političke kulture koja nije pluralna i koja u drugačijem mišljenju vidi neprijatelja„, ocenjuje Stojanović.

Prema njenim rečima, velika je odgovornost i na samoj opoziciji, koja treba da nađe ključ da se predstavi bolje politički.

(N1)

Podelite ovu stranicu!