Stijepović (Pokret centra): Veoma loš Nacrt zakona o Fondu za nauku Srbije

05 sep 2018

“Nauka je oblast ljudskog delovanja koja najmanje trpi neznanje, šarlatanstvo i mešanje mediokriteta"

Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz Pokreta centra Ivan Stijepović oštro je danas kritikovao Ministarstvo za nauku jer nije uključilo stručnu javnost u raspravu o Nacrtu zakona o Fondu za nauku Srbije, pa će pred poslanike, prema najavama resornog ministra Mladena Šarčevića, već sredinom septembra stići verzija u koju stručna javnost nije imala uvid.

“Ono što je upitno kod ovog zakona jeste, kao prvo, način njegovog pisanja i potpuni izostanak konsultacija sa naučnicima i šira rasprava o predloženom tekstu. Po ustaljenom lošem običaju, tekst zakona su pisali zaposleni u ministarstvu”, naveo je Stijepović u autorskom članku za sajt Pokreta centra.

Ministar Mladen Šarčević ranije je rekao da je taj zakon je pisan po ugledu na američku Nacionalnu fondaciju za nauku.

“Možemo se zapitati da li je američki model naučnog fonda primenljiv u Srbiji? Ako jeste, zašto su rešenja ponuđena u Nacrtu zakona tako loša da izostaje bilo kakva nezavisnost budućeg Fonda u odnosu na Vladu Srbije i ministarstvo? Da podsetimo, NSF je nezavisna federalna institucija u SAD, a budući Fond u Srbiji je samo produžena ruka ministra zaduženog za nauku, to jest. Vlade Srbije”, naveo je Stijepović.

Dodao je da treba obezbediti što manju mogućnost upliva politike u nauku, a ne da, kao što je sada slučaj u nacrtu zakona, sve organe Fonda, odnosno Upravni odbor, Naučni savet i direktora, postavlja Vlada Srbije uz saglasnost ili na predlog ministra zaduženog za nauku.

Prema njegovim rečima, kao primer uspešnih reformi u nauci trebalo bi uzeti zemlje koje su po broju stanovnika i kulturi bliže Srbiji, kao što su Slovenija, Slovačka, Češka ili pribaltičke zemlje, Estonije, Letonija i Litvanija, jer je reč o zemljama koje se u poslednje vreme ističu značajnim napretkom u mnogim oblastima nauke, a po kvalitetu i uslovima rada polako dostižu vodeće zemlje u Evropi.

Stijepović je rekao da budžet Fonda za nauku treba zakonom propisati kao procentualni udeo u budžetu Srbije, sa uslovom da se svake sledeće godine dostignuti procenat udela ne može smanjivati u odnosu na prethodnu godinu, a cilj treba da bude dostizanje proseka razvijenih zemalja od tri odsto bruto društvenog proizvoda u nauku.

“Nauka je oblast ljudskog delovanja koja najmanje trpi neznanje, šarlatanstvo i mešanje mediokriteta, a svaki dinar pravilno uložen u nauku vraća se višestruko! Preduzimanjem predloženih mera došlo bi do stabilizacije finansiranja nauke kroz Fond za nauku, zaustavljanje odliva mladih i obrazovanih istraživača iz zemlje, povećala bi se produktivnost naučnika, a pre svega bi se omogućilo dugoročno planiranje i brži razvoj nauke u Srbiji”, ocenio je Stijepović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!