Stefanović: Ukinuti sve lokalne skupštine u Srbiji

16 jan 2016

Lokalne skupštine leglo političke korupcije, otimačine i nasilja

Predsednik Levice Srbije Borislav Stefanović izjavio je danas da bi sve lokalne skupštine u opštinama i gradovima u Srbiji trebalo ukinuti.

Stefanović je, povodom jučerašnjih incidenata u Beloj Crkvi, kazao da lokalne skupštine suštinski služe za izglasavanje budžeta i za “preotimanje i pravljenje odborničkih većina, po modelu onaj koji je na vlasti u republici, taj je otima ostalima“.

„Smatramo da su lokalne skupštine zbog toga nepotrebne i da su leglo političke korupcije, otimačine, a i nažalost nasilja“, rekao je Stefanović za Radio-televiziju Vojvodine.

On je objasnio da ta stranka u svom programu predlaže da se lokalni parlamenti ukinu izmenom zakona i Ustava Srbije i da lokalni organi budu, pre svega, gradonačelnik ili predsednik opštine i gradsko, odnosno opštinsko veće.

„Za čelnike lokalnih samouprava i članove veća bi se glasalo direktno, imenom i prezimenom. Predlažemo da se tako biraju i načelnik policije, opštinski ili gradski javni tužilac i budžetski kontrolor, sa tim da te tri ličnosti ne bi smele da budu pripadnici bilo koje stranke“, naveo je Stefanović.

On je dodao i da bi opštinska, odnosno gradska veća, preuzela na sebe obavezu donošenja odluka, a da bi se, u zavisnosti od broja stanovnika, ograničilo koliko najviše i koliko najmanje članova veće može da ima.

„Građani bi glasali za ime i prezime. Time se povećava stepen odgovornosti, a ti ljudi bi više radili i trudili se, jer znaju da ih biraju građani koji treba da ih prepoznaju kao pojedince koji nešto rade za svoju sredinu, a ne ovako, da to rade partije“, kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, u takvom sistemu ne bi bilo „otimanja“, jer svako ide direktno pred birače.

Stefanović je ocenio i da se na taj način ne bi dogodile situacije kao u nekim opštinama u Vojvodini, gde “naprednjaci” nakon lokalnih izbora nisu imali nijednog odbornika, a sada ih imaju po 20.

Prema njegovim rečima, predlog Levice Srbije je najsličniji američkom sistemu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!