Statut doživeo fijasko

08 Aug 2009

Iako su zadovoljni činjenicom da predloženi vojvođanski statut nije potvrđen u Skupštini Srbije ni gotovo godi…

Izvršno veće VojvodineIako su zadovoljni činjenicom da predloženi vojvođanski statut nije potvrđen u Skupštini Srbije ni gotovo godinu dana od njegovog usvajanja u pokrajinskom parlamentu, vojvođanski opozicioni političari nastavljaju da kritikuju vlasti zbog “slučaja statut“. Smatraju da je taj akt prouzrokovao političku krizu u Pokrajini, te da najveću odgovornost za to treba da snosi Demokratska stranka, kao i pokrajinski čelnici. I dalje tvrde da rešenja predloženog statuta sadrže brojne elemente državnosti, a kao potvrdu tog stava navode i poslednje ocene nekih predstavnika republičke vlasti koji nakon višemesečnih najava da će statut uskoro bit usvojen, sad tvrde da u njemu postoje sporne odredbe koje se nekako poklapaju s tezama koje je prethodno iznosila opozicija, a prvenstveno DSS.
Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije Zoran Lončar kaže da ne veruje da će u Skupštini Srbije biti donet zakon o nadležnostima Vojvodine a da istovremeno ne bude i izjašnjavanje o statutu Pokrajine. On je za naš list rekao da bi u tom slučaju aktuelna vlast i na republičkom i na pokrajinskom nivou pokazala „da se statut Vojvodine doživaljava ne kao osnov za ostvarivanje ustavne autonomije Pokrajine, već kao sredstvo za unutrastranačku borbu u okviru Demokratske stranke“.
– Republička vlada, da je htela, ispunila bi svoju ustavnu obavezu i, saglasno članu 15 Zakona o sprovođenju Ustava, u propisanom roku – do 31. decembra 2008. godine – donela zakon o nadležnostima APV, čime bi stvorila uslov za donošenje statuta. A pošto ju je pokrajinska vlast preduhitrila i statutom zahvatila mnoge elemente državnosti koje Vojvodini ne pripadaju, republička vlast se odlučila da ignorisanjem i zakona o nadležnostima spreči sopstvenu bruku izjašnjavanja o neustavnom predlogu statuta APV – smatra Lončar.
On napominje da bi zato svi kojima je ustavna autonomija Vojvodine prioritet „trebalo da objasne zašto i dalje podržavaju Vladu Srbije koja koči razvoj Vojvodine“. Po njegovim rečima, s druge strane, i pokrajinska vlast treba da snosi odgovornost zbog neispunjavanja predizbornih obećanja, među kojima je bilo i usvajanje novog statuta.
Lončar je kazao i da ne može da se raduje tome što su nepotvrđivanjem predloženog statuta potvrđeni stavovi DSS-a o tom aktu, jer, kako je naveo, bio bi „mnogo zadovoljniji da je Vojvodina dobila Ustavom garantovanu autonomiju i mogućnost za ubrzani ekonomski razvoj“.
– Mi smo argumentovano kritikovali neustavnost predloženog statuta, ali smo i izradom svog predloga statuta i zakona o nadležnostima dali doprinos i pokazali kako bi trebalo da se definiše novi ustavni položaj Vojvodine u skladu s Ustavom – naveo je on.
Lončar je dodao da je statut APV, kao najviši pravni akt Pokrajine, trebalo da bude početak konstituisanja Pokrajine na osnovu novog Ustava, zbog čega je to bio osnovni zadatak aktuelne pokrajinske vlasti koji, kako je ocenio, nije ispunila za godinu dana.
Šef opozicione poslaničke grupe naprednjaka u Skupštini Vojvodine Igor Mirović kaže da je za građane Vojvodine najspornije to što je zbog “slučaja statut” došlo do političke krize u Pokrajini. A ta kriza, po njemu, uzrokovana je time što je usvojen predlog novog statuta koji nije imao opštu podršku građana Pokrajine jer su za njega glasali samo poslanici vladajućih stranaka. On je za „Dnevnik“ kazao da je za Ustav Srbije 2006. godine u republičkom parlamentu glasala i većina tada opozicionih partija, te da u Vojvodini nije bilo volje da se u izradi statuta i njegovom usvajanju postigne saglasnost s opozicijom.
– Ignorišući odnos prema predstavnicima građana koji su imali drugačije stavove o statutu bio je inicijalna kapisla i uvod u krizu, koja se potom produbila pošto Skupština Srbije nije potvrdila statut – istakao je on.
Mirović je ocenio da je predloženi statut doživeo fijasko i da bi zbog toga morali da snose odgovornost „predstavnici pokrajinske vlasti koji su bili najglasniji u proceduri njegovog donošenja“.
– Taj predlog, vidimo, nije prošao u republičkom parlamentu, a uveren sam – ni kod građana Vojvodine. I tu je najveća odgovornost Demokratske stranke – kaže on.
On smatra da, čak i da Skupština Srbije potvrdi predloženi statut, on nikad ne bi bio prihvaćen kod većine građana zbog fijaska koji je doživeo u javnoj raspravi. Dodao je da je, za razliku od statuta, „Ustav Srbije, uprkos brojnim manjkavositma, ipak dobio većinsku podršku i vlasti i opozicije“.
– I tu je Bojan Pajtić pao na ispitu. Njega su poneli rezultati pokrajinskih izbora, pa nije osetio potrebu da o statutu razgovara i s predstavnicima opozicionih stranaka – rekao je Mirović.
On takođe smatra da su kritike opozicije u značajnoj meri doprinele promeni stava aktera republičke vlasti u odnosu na predloženi statut, koji ipak nije stavljen na dnevni red Skupštine Srbije.
– Opozicija ne beži od toga da sebi pripiše zasluge za fijasko akta u čijoj izradi nije učestvovala i koji smatra neodgovarajućim za potrebe Vojvodine. Ali, SNS ne želi da bude protivnik ubrzanog i kvalitetnijeg razvoja Vojvodine u svim segmentima društva i zato smo želeli da učestvujemo u izradi tog akta i predlagali amandmane. Ali, DS, na krilima velike pobede i zanesenosti, za to nije imao sluha – ocenio je Mirović.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!