Stanić: Oko 650.000 Vojvođana pije vodu sa arsenom 

27 mar 2018

"Građani Vojvodini su ugroženi, ali niko ne može da izmeri tu ugroženost, jer nikada nije sprovedeno neko takvo istraživanje u Vojvodini"

Oko 650.000 ljudi u Vojvodini pije vodu u kojoj je nivo arsena, koji je označen kao kancerogen, veći od 10 mikrograma po litru, izjavio je novinar Miloš Stanić.

Stanić, koji je radio istraživanje na osnovu podataka iz gradova u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj, rekao je u Danu uživo da je zakonska granica u Srbiji, ali i u EU, 10 mikrograma po litru.

„Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da količina arsena ne sme da prelazi 10 mikrograma po litru“, dodao je.

On kaže da je u mnogim gradovima u Vojvodini ta količina mnogo veća.

„Na osnovu analiza koje sam dobio iz mnogih gradova, nivo arsena je u nekim gradovima daleko, daleko veći. Na primer, u Novom Bečeju je 270 mikrograma, Zrenjanin varira, ali tu je nekad od 160 do 190, kako kad. U principu, srednji Banat je najproblematičniji“, kaže Stanić.

Prema rečima novinara, britanski naučnici su dokazali da arsen u vodi za piće i u vrlo malim količinama preko 10 miligrama po litru može da dovede do raka kože, a inače izaziva rak bešike, pluća, bubrega.

„Građani Vojvodini su ugroženi, ali niko ne može da izmeri tu ugroženost, jer nikada nije sprovedeno neko takvo istraživanje u Vojvodini“, rekao je Stanić.

Dodaje da je zapanjujuća činjenica da mediji malo, gotovo nikako, ne govore o tom problemu, čak ni oni na lokalu.

„Možete naći lokalne izveštaje o kvalitetu vode i tamo će pisati da u vodi ima arsena, ali nećete videti da neko povodom toga organizuje konferencije za medije i izveštava o tome“, izjavio je Stanić.

(N1) 

Podelite ovu stranicu!