Standard & Purs snizila kreditni rejting Velikoj Britaniji

28 Jun 2016

"Standard & Purs" je uz to negativno procenila dalje kretanje rejtinga Velike Britanije što znači da može još smanjiti ocenu

Američka bonitetska kuća “Standard & Purs” uskratila je danas svoj najbolji rejting Velikoj Britaniji zbog njene odluke na prošlonedeljnom referendumu da napusti EU.

Rejting Velike Britanije je smanjen za dva stepena, sa “AAA” na “AA”, uz objašnjenje da je referendum “bremenit dogadjaj” koji će “dovesti do toga da politički okvir Velike Britanije bude manje predvidiv, manje stabilan i manje efikasan”.

“Standard & Purs” je uz to negativno procenila dalje kretanje rejtinga Velike Britanije što znači da može još smanjiti ocenu.

U izveštaju uz ocenu, agencija je objasnila da takva ocena odražava rizik za privredu i državne finansije, kao i ocenu stanja britanske funte kao rezervne medjunaodne valute.

“Standard & Purs” ukazuje i na “rizike po ustavni i privredni integritet Velike Britanije” jer jak glas Škotske za ostanak u EU može ojačati mogućnost referenduma u Škotskoj za nezavisnost.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!