Stamenković: Srbiji preti recesija

10 Apr 2012

U poslednjih 30 godina je samo tri puta zabeležen veći mesečni pad proizvodnje, i to u junu 1992. kada su uvedene sankcije, aprilu 1999. u vreme NATO bombardovanja i oktobru 2000. godine u vreme demokratskih promena

Srbiji može da zapreti recesija u 2012. godini ako se nastavi pad industrijske proizvodnje, ocenio je danas ekonomista Stojan Stamenković.

On je na predstavljanju novog broja mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT) u Privrednoj komori Srbije kazao da je u februaru ove godine zabeležen najveći pad industrijske proizvodnje od 2000. godine.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje u februaru niži je od proseka prethodne godine za 14,6 odsto i za 13 odsto je manji nego u januaru 2012. godine, naveo je Stamenković.

On je dodao da je u poslednjih 30 godina samo tri puta zabeležen veći mesečni pad proizvodnje, i to u junu 1992. kada su uvedene sankcije, aprilu 1999. u vreme NATO bombardovanja i oktobru 2000. godine u vreme demokratskih promena u Srbiji.

Stamenković, jedan od autora MAT-a koji izdaje Ekonomski instutitut, kazao je i da je pitanje da li se pad industrijske proizvodnje u februaru može pripisati samo ledenom talasu zbog kojeg su uvedene restrikcije struje privredi ili je u pitanju jačanje trenda pada proizvodnje iz druge polovine 2011. godine.

“Moguće je da je došlo do pogoršanja i intenziviranja pada industrijske proizvodnje i nisam siguran da se može ostvariti ni snižena projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2012. od 0,5 odsto. Možda nam preti recesija”, rekao je on.

Stamenković je kazao i da je zabrinjavajuće što je u februaru zabeležen pad u svim oblastima prerađivačke industrije, ističući da je proizvodnja gvožđa i čelika bila 73 odsto manja nego u januaru i 86 odsto manja nego u februaru 2011. godine.

Kompenzacija za pad u proizvodnji gvožđa i čelika, kako je ocenio, mogao bi da bude početak prizvodnje u Fijatu u Kragujevcu, ali je neizvesno u kojoj meri će to moći da se nadoknadi zbog stanja na svetskom tržištu automobila.

Stamenković je kazao i da su nastavljene loše tendencije u spoljnotrgovinskoj razmeni, precizirajući da je izvoz u februaru manji za 20 odsto nego u istom mesecu 2011, a uvoz je porastao za tri odsto.

Prvi put posle dve ili tri godine pokrivenost uvoza izvozom u februaru 2012. pala je ispod 50 odsto, dodao je on.

Kako je istakao Stamenković, nagoveštaj oživljavanja prometa u trgovini na malo iz januara nije potvrđen u februarskim podacima, dok je u kretanju potrošačkih cena zabeležen zbrinjavajući trend.

“Kod potrošačkih cena u decembru 2011. godine zabeležena je deflacija, u januaru cene su stagnirale, dok je u februaru usledio mesečni rast inflacije od 0,8 odsto”, kazao je Stamenković, ali je dodao da je teško prognozirati kako će se inflacija kretati do kraja godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!