Šta žene žele: Deca ne znaju da prepoznaju nasilje jer je ono postalo normalno

02 mar 2018

"Svako peto dete izloženo je nekoj vrsti nasilja, bilo da je to fizičko, socijalno ili emocionalno nasilje, a nova koategorija je i sajber nasilje"

Deca i omladina u Srbiji danas ne prepoznaju nasilje, pogotovo ne ono vršnjačko, ne razumeju ga i samim tim dolaze u situaciju da ga svakodnevno trpe, što je potrebno promeniti kroz konstantnu edukaciju i razgovor sa njima i njihovim roditeljima, poručeno je danas na tribini „Naučimo decu da poštuju druga“ u Novom Sadu.

„Nasilje je u našem društvu postalo do te mere normalno da deca danas ne shvataju šta je ono, ne prepoznaju ga i ne registruju ga“, rekla je predstavnica udruženja „Šta žene žele“ Slobodanka Šatara, koje je organizovalo ovu tribinu u srednjoj „Business and IT“ školi u Novom Sadu.

Udruženje volonterski vode žene i majke, koje su u ponašanju svoje dece uočile probleme vršnjačkog nasilja koje deca svakodnevno tolerišu i smatraju ga „normalnim“, a plan je da u narednom periodu ostvare kontakt sa što više škola, kako bi u kontaktu sa mladim ljudima pokušali da te probleme rešavaju.

Deca danas i komuniciraju nasilno, ne shvatajući da tako iskazuju agresiju, te da nisu dužni da takvu agresiju trpe niti oni, niti bilo ko“, rekla je Šatara na tribini.

Školska psihološkinja Anita Rakita, rekla je da je škola „najvažnija karika“ u procesu prevencije vršnjačkog nasilja, kao i kod sprovođenja Protokola o postupanju u slučaju nasilja u školi, te da svaka škola treba da ima i formiran tim za prevenciju.

Kako je objasnila Rakita, prema dostupnim statistikama danas je svako peto dete izloženo nekoj vrsti nasilja, bilo da je to fizičko, socijalno ili emocionalno nasilje, a nova koategorija je i sajber nasilje, koje se dešava pre svega na društvenim mrežama na internetu.

„Potrebno je snažnije raditi na osvešćivanju i dece i roditelja, kao i svih ostalih činilaca koji mogu doprineti da se adekvatno reaguje kada se ovaj problem prepozna u nekom okruženju“, rekla je Rakita i dodala da je pogodno o ovakvim temama sa decom razgovarati na časovima građanskog vaspitanja.

Iz udruženja „Šta žene žele“ uputili su sa tribine i apel da društvo u celini, udruženja, škole i predškolske institucije, treba da naprave „sistem reagovanja i klimu poverenja“ u saradnji sa roditeljima, kako bi zaštitili decu.

Udruženje se volonterski bavi problemima žena i devojčica koje su žrtve porodičnog nasilja, kao i dece polaznika osnovnih i srednjih škola koja su žrtve vršnjačkog nasilja.

Na svom sajtu www.stazenezele.com, koji takođe održavaju volonterski, nalaze se tekstovi, studije i prepruke za roditelje, decu i žene kako da se bore sa ovim ozbiljnim problemima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!