Sredstva za najstarije sportske klubove u Vojvodini

26 mar 2015

Vojvodina ima najstarije sportske klubove u Evropi

Na ovogodišnji konkurs za finansiranje projekata za obeležavanje jubilarnih godišnjica Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu prijavilo se više od 40 projekata sportskih organizacija koje u ovoj godini proslavljaju jubileje od 20 godina pa sve do preko čitavog veka postojanja, saopšteno je danas iz tog Sekretarijata.

Kako se objašnjava, ta institucija opredelila je sredstva za 27 sportskih organizacija, čijim je predstavnicima pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić danas uručila ugovore.

„Vojvodina je regija koja može da se pohvali najstarijim sportskim klubovima i to ne samo u Srbiji, nego i u čitavoj Evropi. Gledano sa istorijske strane, neki od sportova prvo su se igrali na području Srema, Banata i Bačke, a tek kasnije u ostalim delovima Srbije, što nas čini veoma ponosnim“, kazala je ona.

Klubovi koji su na ovom konkursu dobili sredstva kako bi proslavili svoje jubileje, dodala je, nemaju samo dugu tradiciju, već i kontinuirani uspeh i prepoznatljiv rad na afirmaciji sporta uopšte.

Kako je rekla, Sekretarijat je prošle godine finansirao 16 jubilarnih godišnjica, a ove godine sredstva u ukupnom iznosu od dva miliona dinara dobilo je 27 klubova iz svih delova Pokrajine.

„Da bi se vojvođanska sportska tradicija negovala i čuvala, resorni sekretarijat će i naredne godine opredeliti sredstva po ovom konkursu jer smatramo da je veoma važno poštovati nasleđe“, najavila je sekretarka.

U ovoj godini, kako se navodi, između brojnih klubova koji slave jubileje, izdvojili su se Streljačka družina „Bečkerek 1825“ iz Zrenjanina, koja slavi 190 godina postojanja, Veslački klub „Danubijus“ iz Novog Sada, koji obeležava 130. godišnjicu i Sokolsko društvo „Vojvodina“ iz Novog Sada koji slavi 110 godina postojanja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!