Srbiji status kandidata ali ne i datum?

11 okt 2011

Datum početka pregovora biće vezan za situaciju na Kosovu. Moguć i "uslovljen status kandidata"

Evropska komisija je pripremila mišljenje o Srbiji i sutra će saopštiti da je evropskim reformama Srbija dostigla stepen kada joj treba odobriti status kandidata za prijem u Evropsku uniju.

Ali, zbog nedovoljnog napretka u dijalogu Beograd-Priština, datum početka pregovora će morati da se razmotri naknadno, rekli su agenciji Beta upućeni izvori EU u Briselu koji su podvukli da konačnu odluku o statusu kandidata donosi Savet EU u decembru.

Tada bi možda mogao biti razmotren i datum početka pregovora, ako bi u međuvremenu došlo do vinog napretka u dijalogu Beograd-Priština.

Taj napredak treba da dovede do „sređivanja odnosa“ Srbije i Kosova, tako da to doprinese regionalnoj saradnji i stabilnosti – nužnoj za EU, i utre put konačnom rešenju pitanja Kosova kada se Srbija približi prijemu u EU.

Komesar za širenje EU Štefan File će sutra objaviti godišnje izveštaje o evropskim reformama u zemljama-kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, te i o Srbiji.

Biće međutim predočeno da „zeleno svetlo“ za članstvo u Uniji ima jedino Hrvatska, iako uz dvogodišnji „mehanizam nadzora“ nad dovršetkom reformi.

Evropska komisija se veoma nada da će dijalog Beograd-Priština biti nastavljen, utoliko pre što su neki prvi opipljivi rezultati već postignuti.

Ali, očigledno je da u zemljama članicama EU preovladava mišljenje da se spor na severu Kosova mora prevazići da bi se Srbiji otvorio put ka članstvu u Uniji. Ipak, do sada nijedna članica EU nije tražila od Beograda da prizna nezavisnost Kosova, pored ostalo i zato što pet članica Unije to ne priznaju.

Prema diplomatskim zvaničnicima u Briselu, posebno Nemačka i Velika Britanija traže da najpre „nepovratnim putem krene sređivanje odnosa Beograda i Prištine“ i zato su spremne da zategnu do kraja ne samo odobravanje datuma pregovora o članstvu, već donekle i odobravanje kandidature Srbije za prijem u EU.

Ali, kako je rečeno, većina je za to da se odobri da Srbija postane kandidat, a naknadno datum pregovora, pod uslovom da do decembra dođe do vidnijeg napretka u odnosima Beograda i Prištine.

U mišljenju Evropske komisije se naglašava da je Srbija ostvarila zamašne opipljive rezultate u nužnim reformama, uključujući pravosuđe, sistemske zakone, suzbijanje organizovanog kriminala.

Navodi se i da su vlasti u Beogradu uložile ogromne napore za slamanje korupcije i ostvarile potpunu saradnju s Međunarodnim tribunalom u Hagu, posebno izručenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Takođe se podvlači osvedočena sposobnost državne uprave Srbije da sprovede nužne reforme.

Zamoljeni da kažu da li je bilo razmišljanja da se predloži uslovno odobravanje datuma početka pregovora sa Srbijom, zvaničnici u Evropskoj komisiji kažu da je to možda „spominjano sasvim uzgredno“, ali da toga nema u mišljenju Evropske komisije.

Među uslovima za odobravanje statusa kandidata Srbiji je i „dobra regionalna i susedska saradnja“, kažu izvori u EU.

Zato je sada, dodali su, veliki problem to što je dijalog Beograd-Priština prekinut, iako sada nema nasilja na severu Kosova, mada rešenje spora o carinsko-policijskim prelazima nije na vidiku.

To je, međutim, uslov za sprovođenje bitnih dogovora o slobodnoj trgovini, a delom i o slobodi kretanja.

Standard: Datum pregovora tek posle izbora u Srbiji

Evropska komisija će sutra dati Srbiji pozitivnu preporuku za dobijanje statusa kandidata, a do decembra, kada će Savet EU doneti odluku o tome, Srbija treba da bude navedena na popuštanje po pitanju severa Kosova, piše danas bečki „Standard“.

Ističući da je status kandidata važan instrument u rukama EU, list navodi da „pritisak dolazi pre svega od Nemačke, čija je kancelarka Angela Merkel jasno rekla da je rešenje za sever Kosova preduslov za kartu u EU“.

„I Danska i Velika Britanija oklevaju“, piše ovaj dnevnik.

„Standard“, međutim, ističe da se u Briselu i drugim metropolama EU strahuje da bi politički partneri u Srbiji mogli biti izgubljeni ako zemlja ne dobije status kandidata.

Predsedniku Borisu Tadiću potreban je izborni adut, a uz to – Srbija je napredovala u reformama za šta želi da dobije nagradu, navodi list.

Kako se ističe, datum za početak pregovora o članstvu Srbije u EU će biti odobren tek posle izbora u Srbiji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!