Srbiji neophodno novo zaduživanje

06 Jun 2012

Ekonomska situacija je ozbiljna, pa je zamrzavanje plaća i penzija neminovno barem na godinu dana

Ukoliko ne dođe do zamrzavanja plaća i penzija, kao i otpuštanja viška zaposlenih u javnom sektoru Srbije, neophodno je novo zaduživanje, a posljedica toga je dalji pad deviznih rezervi, pad vrijednosti dinara i inflacija, izjavio je saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je ekonomska situacija u Srbiji ozbiljna, te da je zamrzavanje plaća i penzija neminovno barem na godinu dana.

Dodao je kako je gotovo sigurno da će doći do pada standarda u ovoj zemlji.

Prema njegovim riječima, neophodno je da nova vlada na realnim pretpostavkama bazira svoju ekonomsku politiku i ukoliko se “politička elita suoči sa realnošću i krene od realnih a ne virtuelnih pretpostavki, Srbija ima šanse da izađe iz krize”.

Dinar i dalje pada

Saradnik IZIT-a smatra da će doći do nastavka pada vrijednosti domaće valute, što će dovesti do povećanja maloprodajnih cijena.

Narodna banka Srbije (NBS) će, kako ocjenjuje Đogović, u narednih mjesec dana povećati referentnu kamatnu stopu, što znači da će porasti krediti za građane i privredu.

On očekuje da će inflacija ove godine premašiti projektiranu gornju granicu od 5,5 posto i ističe da je u Srbiji već na djelu grčka kriza nižeg inteziteta.

Đogović ocjenjuje da je potrebno u narednom periodu uzeti srednjoročne i dugoročne kredite, i to za investicije u sektorima energetike, poljoprivrede, tekstilne industrije, kao i industrije građevinskog materijala.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!