- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Srbija: Prva žrtva malih boginja, lekari pozivaju na vakcinaciju

Na Klinici za tropske i infektivne bolesti u Beogradu preminuo je dvadesetogodišnji mladić zbog komplikacija izazvanih virusom morbila. RTS prenosi da je u pitanju prva žrtva malih boginja u Srbiji, te da mladić nije bio vakcinisan.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, od oktobra je u Srbiji od malih boginja obolelo je 630 osoba, dok je labоratorijskim analizama potvrđeno 225 slučajeva morbila.

U javnosti i na društvenim mrežama u Srbiji, već godinama traje kampanja protiv vakcinacije dece, zbog navodne štetnosti po zdravlje MMR vakcine.

Epidemiolog profesor doktor Branislav Tiodorović kaže za RSE da se trpe posledice masovnog izbegavanja roditelja da vakcinišu decu.

„Imamo manji obuhvat vakcinisanih, odnosno zaštićenih što dovodi do toga da u padu kolektivnog imuniteta i padu broja obuhvaćenih vakcinom imamo veću šansu i opasniju situaciju da dođe do pojave ovakvih epidemija. Nažalost, i u Srbiji imamo situaciju koja nije dramatična, ali treba biti oprezan i treba je pratiti. Oboljevaju deca uzrasta do pet godina i stariji preko 30 godina, pa imamo decu koja su zaražena i nalaze se u veoma teškom stanju, i slučaj ovog mladog čoveka koji je preminuo na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu“, kaže Tiodorović koji apeluje na roditelje da vakcinišu decu.

I doktorka Smilja Banković, pedijatar sa dugogodišnjim iskustvom, kaže da MMR vakcina nije opasna i da roditelji ne treba da strahuju od nje.

„Priča o navodnoj štetnosti vakcine je u našoj sredini veoma opasna, jer su roditelji to prihvatili zdravo za gotovo i masovno prestali da vakcinišu decu. Morbili su ozbiljno oboljenje, pa iako sada imamo bolje uslove za praćenje, zašto bismo u ovo doba dozvolili da nam deca boluju od nečega za šta postoji vakcina i zašto bismo i sebe dovodili u takvu vrstu rizika“, kaže dr. Banković

Pokušali smo da saznamo šta o novonastaloj situaciji misle u pojedinim udruženjima roditelja koji se protive vakcinaciji dece, ali su njihovi telefoni bili nedostupni.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!