Srbija ne proizvodi ni 50 posto mlijeka po najvišim standardima

25 Oct 2016

Za ulazak u EU potrebno je da cjelokupna proizvodnja bude po europskim standardima

Srbija ne proizvodi ni 50 posto mlijeka najbolje kvalitete, a za ulazak u EU potrebno je da cjelokupna proizvodnja bude po europskim standardima – izjavio je predsjednik upravnog odbora srbijanske udruge proizvođača mlijeka Ljubiša Jovanović, na drugom domaćem kongresu mljekarstava u Beogradu.

Dodao je kako to ne znači da domaći potrošači piju zdravstveno neispravno mlijeko, već da se prilikom prerade uništavaju vitamini u mlijeku, prenose beogradski mediji.

Stručnjak iz Centra za investicije Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (UN FAO) Dmitrij Prihotko rekao je da čak 95 posto mlijeka koje se proizvodi na malim farmama koje posjeduju do pet krava, ne zadovoljava standarde europske kvalitete.

“Veliki proizvođači isporučuju 70 posto mlijeka zadovoljavajuće kvalitete, a srednji, u koje spadaju farme koje imaju do 20 krava, 62 posto. Treba dodati da čak 27 posto velikih proizvođača ima probleme jer u mlijeku ima somatskih stanica koje premašuju dozvoljenu razinu”, objasnio je Prihotko.

Iz srbijanskog Ministarstva poljoprivrede su naglasili da će država i dalje pružati potporu mljekarskoj proizvodnji, ali da je preduvjet svega otvaranje laboratorija za ispitivanje kvalitete, koja bi uskoro trebala početi s radom.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!