Srbija: Gej ikone i homofob 2015.

13 Jan 2016

Portal GayEcho tradicionalno svake godine bira osobe koje su javnim zalaganjem doprinele poboljšanju položaja LGBT populacije u Srbiji i proglašava ih gej ikonama godine

Portal GayEcho tradicionalno svake godine bira osobe koje su javnim zalaganjem doprinele poboljšanju položaja LGBT populacije u Srbiji i proglašava ih gej ikonama godine, a dobitnici te prestižne titule za 2015. godinu su major Vojske Srbije u penziji i transaktivistkinja Helena Vuković i glumac Slaven Došlo. Istovremeno, neslavnu titulu najvećeg homofoba godine dobio je pozorišni reditelj Jug Radivojević.

Navodeći da se 2015. godina može proglasiti “trans godinom” zbog povećanja vidljivosti trans populacije i problema sa kojima se suočava, naročito kada su u pitanju njihova neregulisana lična dokumenta, GayEcho je istakao da je najviše napora na poboljšanju položaja trans populacije dala Helena Vuković, trans aktivistkinja i jedna od organizatorki prvog trans festivala “Transfrontal”, održanog u maju, te prvog “Ponosa trans osoba”, koji je organizovan 20. septembra u Beogradu.

Takođe, GayEcho ima potrebu da ispravi nepravdu kada je Helena Vuković ostala bez nagrade “Duga” koja je, uprkos većine glasova žirija, dodeljena ministarki bez portfelja zaduženoj za evropske integracije Jadranki Joksimović.

Titula gej ikone godine dodeljena je i mladom glumcu Slavenu Došlu, koji igra homoseksualca u filmu “Pored mene” Stevana Filipovića, prvom domaćem ostvarenju koje prikazuje poljubac dva muškarca, srednjoškolca.

Sam reditelj izjavio je da je bilo problematično naći mladog glumca koji nema problem da glumi homoseksualca. Došlo u filmu “Pored mene” glumi Lazara, gej srednjoškolca koga su drugovi brutalno maltretirali, te je promenio školu i počeo da trenira boks kako bi se odbranio i koji je zaljubljen u druga iz razreda.

Neslavnu titulu najvećeg homofoba za 2015. godinu dobio je reditelj Jug Radivojević zbog, kako je naveo u obrazloženju GayEcho, homofobične cenzure mjuzikla “Mamma mia!” Pozorišta na Terazijama iz kojeg su izbačeni gej momenti, koji su nakon reakcije Gej lezbejskog info centra navodno vraćani. Scena na kraju te predstave, u kojoj Hari saopštava da je u vezi sa Lorensom je izbačena, da bi u novoj pozorišnoj sezoni bila vraćena, ali je Lorens u ovom slučaju pudlica.

“Uzimajući u obzir da mnogi mladi glumci nisu hteli da glume homoseksualca u filmu ‘Pored mene’ i homofobičnu cenzuru mjuzikla ‘Mamma mia!’, moramo da iznesemo naše razočarenje i zabrinutost za srpsku kulturnu scenu koja bi trebalo da bude progresivna, a ne konzervativna kao što jeste”, naveo je urednik GayEcho Predrag Azdejković.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!