Spuštena zavesa 40. festivala NOMUS

29 apr 2015

Muzički praznik za pamćenje

Muzika, koja se te večeri, sat pre dizanja festivalske zavese, čula duž čitave Jevrejske ulice u Novom Sadu, publika koja se tiskala u dvorištu Sinagoge djuskajući u ritmu zadatom s DJ pulta, živa skulptura violiniste pred ulazom u dvoranu, – nagovestili su da će rođendanske, 40. Novosadske muzičke svečanosti biti nešto naročito.

I bile su. Osam dana, od 21. do 28. aprila, publika je bila svedok, ne samo znalački odabranog i uobličenog, već i programa, koji je u glavni grad Vojvodine, u izvedbi vrhunskih umetnika, doneo presek evropskih trendova najrazličitijih muzičkih izraza i sadržaja – od orkestarskog i solističkog muziciranja do mjuzikla i cirkuske predstave. Valjda je zadovoljstvo zbog te umetničke, istinska povezanosti sa belim svetom, koje je za trenutak prekrilo našu izolovanost i siromaštvo, i bilo razlog što se u Novom Sadu davno nije osećalo ovoliko uzbuđenje i ovakva dobrim vibracijama nabijena festivalska atmosfera.

Najznačajniji muzički festival umetničke muzike u našoj zemlji, ali I događaj vidno označen na medjunarodnoj muzičkoj sceni, pred Novosađane I mnogobrojne goste odmah je prvo veče doneo radost – nadahnuto su članovi Festivalskog orkestra NOMUS-a (formiranog posebno za ovu svečanu prliku) svirali Betovenovu, Mocartovu i Bramsovu muziku pod vođstvom gosta iz Nemačke, izvanrednog Larsa Fogta, koji je svirajući klavir istovremeno dirigovao orkestrom!

koncert1Režiser Zoltan Puškaš potpisao je – drugog dana festivala u teatarskoj kući Ujvideki szinhaz izvedenu, novosadsku verziju dramskog dela nemačkog književnika Franka Benjamina Vedekinda – premijerno izveden mjuzikl “Budjenje proleća” (Frank Vedekind,- Duncan Sheik – Steven Sater). Ekspresionistička drama prelivena je u rok mjuzikl, čiji mladi, drčni, talentovani glumci, kao Vedekindovi junaci, preziru konvencije i lažni moral.

Dela Prokofjeva, Dvoržaka i Malerovu “Bluminu” slušali smo u sjajnoj izvedbi Beogradske filharmonije. Simfonija br 9 u e-molu Antonjina Dvoržaka umnogome je doprinela lepezi raznolikih zvukova ovogodišnjeg festival – poznata pod nazivom “Iz Novog sveta” u ovu simfoniju je utkana muzika folklora Indijanaca i Afroamerikanaca.

Izložba, bilten…
Pažljivo, vešto i posvećeno rodjendanski NOMUS obojila je umetnički direktor Festivala, muzikolog Marija Adamov. Festival je pratila izložba slika Milana Kešelja, čije su grafike bile izložene niz ogradu balkona dvorane. Posetioci su bili precizno obavešteni o svakom koncertu kroz bogato i ukusno dizajnirane programe, sadržajno kvalitetnu publikaciju povodom 40 godina NOMUS-a i zanimljive tekstove o izvođačima u NOMUS-ovom biltenu.

Malo ko je medju znalcima savremene cirkuske umetnosti bio iznenađen kada je cirkuska trupa “Noćni cirkus Recilkel” iz Budimpešte uvrštena u program NOMUS-a. Ovacije koje je neretko suzdržana novosadska publika u Srpskom narodnom pozorištu podarila lepim, snažnim, antički izvajanog tela, hrabrim, do perfekcije uvežbanim članovima madjarske trupe pokazala je da su i Novosađani “odobrili” novinu u programu festivala. Publika tokom predstave – u kojoj, po rečima autora, ansambl učestvuje u “zajedničkom putovanju na kome pokušavaju da ispune najveću želju čovečanstva, da ovladaju veštinom letenja – nije, koliko joj je zastajao dah od čuda akrobacije, smela ni da tapše! Akrobacije je skladno pratila muzika I elektronski aranžmani kompozitora Petera Šarika i Gabora (Fidler) Terjeka.

Etno zvuke iz Mađarske, pod nazivom “Drugačiji Bartok: stazama baštine” doneo je na Festival ansambl Mižikaš, a note su pleli, pored violine, viole i flaute, i tradicionalni muzički instrumenti citra, mandolina, gardon, koboz…Članovi ansambla su publici darovali veliko bogatstvo neobičnih instrumentalnih tehnika, koje su putujući, primili od seoskih svirača…Mužikaši su oživeli sećanje na Belu Bartoka i njegov veliki poduhvat putovanja po madjarskim i selima susednih zemalja, gde je sakupljao izvornu narodnu muziku.

jesko - CopyJeško
Milan Radulović, sinonim Muzičke omladine Novog Sada, čiji je sekretar, samo je (po stažu) malo mladji od NOMUSA. Glavni i odgovorni urednik Festivala, Ješko, kako ga Novosađani jedino znaju i zovu, utkao je 30 godina znalačkog rada u organizovanje vrhunskih umetničkih muzičkih događaja. U Novom Sadu Muzička omladina godišnje bdi nad oko sto koncerata.

Malo ko je, a publika novosadskog rođendanskog NOMUS-a jeste, imao priliku da sluša najbolje – muzičare Berlinske filharmonije. Gudači Berlinske filharmonije izveli su dela Rosinija i Mocarta, uz soliste na violini Daishin Kashimoto I Maju Avramović, violu Joaquin Riquelme Garcia I violončelo Stephan Konc.

Veličanstven, na moment žestok, a na moment tanan svet udaraljki kompozitora i perkusioniste Nebojše Živkovića i umetnice na udaraljkama Irene Manolove slušali smo u okviru koncerta Vojvođanskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom temperamentnog Berislava Skenderovića. Živkovićev dupli koncert za udaraljke i simfonijski orkestar doživeo je na Festivalu, premijerno izvođenje u Srbiji. Drugi deo koncerta bio je posvećen muzici Gustava Holsta i prošao je kao u snu – u emotivnoj izvedbi najpopularnijeg dela ovog engleskog komozitora.

Festival je zatvoren preciznim i nadahnutim muziciranjem članova Vienna chamber orchestra iz Auistrije, koji su pokazali savršenstvo gudačkog umeća izvođenjem muzike Goldmarka, Mocarta Bramsa. Uživanje u koncertu nije uspelo da pokvari ni povremeno tapšanje između stavova dela publike. Bečki muzičari su to, sasvim sigurno, smatrali skandaloznim, ali ako ta neukost i muzičko neobrazovanje, u našem slučaju znači da NOMUS dobija novu, još širu publiku – valja oprostiti!

Branislava Opranović

Podelite ovu stranicu!