SPS, GG i LSV na vlasti u Srbobranu, DS ne priznaje

12 Jun 2012

Većina: sednica je bila zakonita; DS: Cirkus a ne sednica

U Srbobranu je danas konstituisan lokalni parlament, u kojem većinu čine koalicija SPS-PUPS, Grupa građana „Pokret za promene” i Liga socijaldemokrata Vojvodine, a Demokratska stranka je osporila zakonitost današnjeg zasedanja.

Za predsednika Skupštine opštine izabran je Željko Bogojević iz grupe građana, dok odbornici Demokratske stranke (DS) nisu prisustvovali sednici, jer je ranije odlazeći predsednik Skupštine opštine Srbobran Laslo Bergel zakazao za 10. jul konstitutivnu sednicu lokalnog parlamenta.

Većina novoizabranih odbornika odazvala se danas pozivu Slobodanke Gradinac, druge najstarije odbornice u novom sazivu, i u zgradi Opštinske uprave održala konstitutivno zasedanje.

Željko Bogojević je rekao da se o zakonitosti ili nezakonitosti ne može razgovarati, pošto je sve bilo „apsolutno zakonito”.

Sednici je prisustvovalo 18 odbornika od 28, koliko broji lokalni parlament, a novu skupštinsku većinu čini 15 odbornika.

„Čim imate većinu, imate mogućnost i da odlučujete. Zašto bi građani Srbobrana trpeli još mesec dana da ne donosimo neke vrlo važne odluke u njihovom interesu, iz razloga što neko želi sve ovo da opstruiše”, rekao je Bogojević.

Odbornica DS Milana Gajinov kazala je da odbornici te stranke nisu prisustvovali zasedanju, jer sednicu nije zakazalo zakonom ovlasasćeno lice.

„Današnje zasedanja za DS nije ni skupština, ni konstitutivna. Ovo može biti samo sednica grupe građana koju je zakazala odbornica kojoj, u trenutku zakazivanja, još uvek nije bio verifikovan mandat”, kazala je Gajinov.

Ocenila je da se radi o „performansu” a ne o sednici i izrazila čuđenje što su sednici prisustvovali odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), jer se „godinama govori” da su oni prirodni partneri DS na svim nivoima.

Odlazeći predsednik opštine Srbobran i nosilac liste DS-a na proteklim lokalnim izborima Branko Gajin nazvao je ovu konstitutivnu sednicu „cirkusom”.

„Ne znam šta je poruka ovakve predstave, da li je to da je neko jači od zakona i da će se ovako upravljati opštinom. Čudi me učešće LSV-a u svemu ovome”, kazao je Gajin.

Današnjoj sednici prisustvovali su i odbornici Srpske napredne stranke (SNS), kojima su takođe verifikovani mandati, ali se oni nisu izjašnjavali o predlozima većine.

Na lokalnim izborima 6. maja DS je osvojila devet mandata, koalicija Socijalističke partije Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije sedam, Grupa građana „Pokret za promene” šest, SNS četiri, a LSV dva mandata.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!